Nerezidentni ambasador Republike Irske Adrian Farrell boravio u posjeti Gradu Gračanici

Nerezidentni ambasador Republike Irske za Bosnu i Hercegovnu, sa sjedištem u Ljubljani, Adrian Farrell, boravio je jučer u posjeti Gradu Gračanici te ovom prilikom razgovarao sa gradonačelnikom Nusretom Helićem.

Sastanku su prisustvovali i direktor kompanije Trasna solutions d.o.o. u Gračanici Esmir Mulić i Brendan Loomey koji su ambasadoru Farrellu prenijeli podršku i doprinos Grada Gračanice koji je u skladu sa mogućnostima pomogao pri otvaranju ove kompanije u Gračanici.

Povod dolaska ambasadora je između ostalog i ova gračanička kompanija koja je inače u finalnoj fazi prelaska sa njemačkih na irska vlasnička prava te se ovom prilikom ambasador želio upoznati sa vlasničkom strukturom, načinom rada ove kompanije te mogućnostima unaprjeđenja poslovanja.

Prvi čovjek Grada Gračanice pojasnio je ambasadoru da je Gračanica stabilna politička sredina sa visoko razvijenim poduzetničkim duhom te da je gradska administracija na raspolaganju za svaki vid dalje saradnje.

Ambasador Farrell je najavio svoju ponovnu posjetu Gračanici te se ispričao zbog nemogućnosti dolaska na ovogodišnji sajam GRAPOS-EXPO. Pokrenuta je i inicijativa bratimljenja irskih gradova sa Gračanicom.

Također je naglasio da će Irska nastaviti podržavati integracijski proces Bosne i Hercegovine kao i provedbu reformi na putu ka EU. U tom smislu ponovio je da je Irska spremna svojim znanjem i iskustvom pomoći BiH na evropskom putu.

(Grad Gračanica)