Nepromišljena igra s pirotehnikom uzrokuje strašne posljedice, a kazne su do 3.000 KM

Upotreba pirotehničkih sredstava, koja je naročito izražena tokom novogodišnjih praznika, zakonski je zabranjena u oba entiteta naše zemlje.

Međutim, ni visoke kazne i kobne posljedice korištenja pirotehnike rijetko mogu spriječiti prodaju i kupovinu petardi, vatrometa, raketa i fontana.
Policija i inspekcija iz godine u godinu pokušavaju spriječiti upotrebu pirotehničkih sredstava poduzimajući potrebne aktivnosti u skladu sa zakonom. Iako podaci govore da je posljednjih godina zabilježena manja upotreba pirotehnike, ovih dana čini se lako kupiti petarde na ulicama bh. gradova ili putem internet oglašivača.

Odgovornost roditelja

Roditelje širom naše zemlje prije nekoliko dana potresla je vijest o 11-godišnjaku iz Banja Luke koji je zadobio teške povrede oka prilikom aktiviranja petarde. Dječak je operisan u banjalučkoj bolnici, a roditelji će snositi odgovornost zbog propuštanja obavezne brige prema maloljetniku.

Ovaj događaj alarmirao je policijske organe u RS-u da upozore građane kako se Zakonom o prometu eksplozivnih materija i zapaljivih tečnosti pirotehnički proizvodi mogu prodavati samo osobama starijim od 18 godina i to od 15. novembra ove godine do 30. januara naredne godine. Kazne za kršenje ovog zakona su od 300 do 3.000 KM.

Posebnu pažnju roditeljima skreće i glasnogovornica Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevu Suvada Kuldija koja očekuje da će i u glavnom gradu BiH narednih dana biti povećana prodaja i potražnja pirotehnike.

“Policijski komesar je naložio svim jedinicama da mjere sigurnosti podignu na najveći mogući nivo u periodu od 15. decembra do 15. januara te da svi u okviru svojih nadležnosti sačine planove pojačanih mjera i radnji, a to su i mjere koje se odnose na nabavku, prodaju i upotrebu pirotehničkih sredstava”, istakla je Kuldija.

Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira KS predviđene su kazne od 300 do 900 KM za posjedovanje, paljenje, prodaju, kupovinu i nuđenje pirotehnike na javnim mjestima. Ukoliko su maloljetnici počinioci ovih prekršaja, onda kazne od 400 do 1.200 KM snose roditelji ili staratelji.

“Apelujemo na roditelje i djecu da smanje upotrebu pirotehničkih sredstava, a najviše radi njihove zaštite jer posljedice zaista mogu biti katastrofalne”, poručila je glasnogovornica sarajevske policije.

U ostalim kantonima Federacije BiH slična je situacija. Kantonalni MUP-ovi poduzimaju sve mjere iz svoje nadležnosti kako bi smanjili upotrebu pirotehnike te pojačali fizičko, operativno i saobraćajno osiguranje ulica za vrijeme proslave novogodišnjih praznika.

Povrede opasne po život

Kao i prethodnih godina, tržišni inspektori obilaze lokacije na kojima se nelegalno prodaju pirotehnička sredstva kako bi spriječili kršenje javnog reda i mira te kaznili počinioce ovih prekršaja.

“U skladu s odredbama Zakona o unutrašnjoj trgovini FBiH, inspektori kontrolišu prodaju bez odobrenja za rad nadležnog organa, odnosno prodaju robe koja nema vjerodostojnu dokumentaciju iz koje se nedvosmisleno može utvrditi porijeklo i vlasništvo. Ovim zakonom za rad bez odobrenja propisane su novčane kazne od 300 KM do 1.500,00 KM”, kazala nam je glasnogovornica Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS Vildana Brdarić.

Koliko povrede pirotehničkim sredstvima mogu biti opasne po život, govori nam i doktorica porodične medicine Lejla Bašić. Povrede petardama proteklih godina bile su najčešće u našoj zemlji.

“Prije svega može doći do opekotine različitog stepena, najčešće lica i šaka. Opekotine mogu ostaviti stalne posljedice i ožiljke koji stvaraju estetski problem te kontakturu zglobova koji stvaraju funkcionalan problem. Naravno, ovo su trajne posljedice koje zahtijevaju intervenciju plastičnog hirurga. Razna pirotehnička sredstva koja stvaraju veliku buku prilikom eksplozije mogu izazvati djelomično ili potpuno oštećenja sluha. Također, rasprskavanjem pirotehničkih sredstava ispadaju čestice koje mogu oštetiti oči i izazvati probleme s vidom”, pojasnila nam je doktorica Bašić.

Više slučajeva lakših i težih povreda usljed paljenja pirotehničkih sredstava, koji su zabilježeni prethodnih godina u BiH, najveće su upozorenje roditeljima kako djecu moraju upoznati o mogućim posljedicama upotrebe pirotehnike. Važno je znati kako petarde nisu igračke te kako ne postoji bezopasna pirotehnika.

(klix)