Nema zvaničnih informacija o obustavljaju izvoza piletine u EU

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac razgovarao je jučer u Sarajevu sa šefom Kooperacija pri Delegaciji Evropske unije u BiH Richardom Masom o saradnji i aktuelnim ekonomskim temama.

Sagovornici su konstatovali da ni Delegacija EU u BiH, niti Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH ne raspolažu zvaničnim aktima i informacijama o tome da će BiH biti obustavljen izvoz pilećeg mesa i jaja za preradu u EU.

“S tim u vezi, odbacujem spekulacije koje su se u proteklom periodu pojavile u javnosti u vezi sa zabranom izvoza iz BiH u EU. Naš primarni cilj je da omogućimo spoljnotrgovinski promet proizvoda iz Republike Srpske i Federacije BiH, pri čemu je tržište EU od ključne važnosti”, istakao je ministar Košarac.

Na sastanku je razgovarano o neophodnosti ispunjavanja uslova u vezi sa interlaboratorijskim testiranjem, koje obavljaju referentne laboratorije u BiH. Naglašeno je da se taj proces mora obavljati u skladu sa propisanim standardima.

Tema razgovora bio je i Prijedlog odluke o posebnim zaštitnim mjerama na uvoz određenih proizvoda porijeklom iz zemalja članica EU.

Ministar Košarac rekao je da je ovu odluku uputio na razmatranje Vijeću ministara BiH na temelju zahtjeva nadležnih institucija.

“Lično ću glasati za odluku i uvjeren sam da će je Savjet ministara BiH usvojiti, budući da nam je zaštita domaće proizvodnje primarna politika”, poručio je Košarac.

Na sastanku je bilo riječi i o neophodnosti odgovora EU u vezi sa mogućnošću izvoza crvenog mesa i konzumnih jaja iz BiH na evropsko tržište, te izvoza mesa stoke koja je prethodno u BiH uvezena iz EU, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgocine i ekonomskih odnosa BiH.