Nedžad Jusić dobitnik priznanja Evropske komisije i nagrade EU

Nedžad Jusić, aktivista Udruženja Roma „Euro Rom“ Tuzla, dobitnik je prestižnog priznanja od Evropske komisije i nagrade od Evropske Unije za BiH, u okviru EU za integraciju Roma na Zapadnom Balkanu i u Turskoj za 2023. godine.

Nedžad Jusić je tokom dvadesetpetogodišnjeg rada u BiH, kroz društveno – političke angažmane znatno uticao na doprinos integracije Roma/kinja, što je rezultiralo međunarodnim priznanjem od Evropske komisije i nagrade od Evropske Unije. Priznanje mu je dodjeljeno 27.04.2023. godine u Briselu, na što je, kako sam kaže, jako ponosan.

Nedžad ističe da priznanje i nagrada koju je osvojio je veoma značajna za njega, jer se trud, rad i doprinos u poboljšanju statusa romske nacionalne manjine u BiH prepoznao i nagradio ovom prestižnom potvrdom od Evropske komisije, odnosno nagradom od Evropske Unije. Ali, osjeća i dodatnu obavezu da uloži još veće napore na unapređenju i poboljšanju statusa romske zajednice u BiH u budućnosti, tako da na kraju imamo društvo jednakih mogućnosti. Također, i da svoje znanje prenese na mlade kolege/ice da i oni nastave putem kojim on korača.

Sedam zemalja (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Srbija, Republika Sjeverna Makedonija, Kosovo i Turska) učestvovalo je u ceremoniji i za svaku zemlju su se dodjelile po dvije nagrade.
Svi nagrađeni su dobili međunarodno priznanje od Evropske komisije kroz ceremoniju dodjele nagrada u Briselu, kao i finansijska sredstva od Evropske Unije. Svi su također prisustvovali drugim događajima koji su se organizovali tokom Romske nedjelje 2023 Evropskog parlamenta (25.04.-28.04.2023.).