Izložbom na Trgu slobode: Arhiv TK obilježio 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom, Dan Evrope i Dan zlatnih ljiljana

JU Arhiv Tuzlanskog kantona značajnu pažnju poklanja obilježavanju bitnih datuma iz bogate i burne prošlosti Bosne i Hercegovine. U tom smislu Arhiv Tuzlanskog kantona je obilježio deveti maj, Dan pobjede nad fašizmom, Dan Evrope i Dan zlatnih ljiljana.

Obilježavanje je upriličeno postavkom prigodne izložbe na temu: Bosna i Hercegovina u Drugom svjetskom ratu kroz historijske izvore Arhiva Tuzlanskog kantona. Izložba je postavljena na Trgu Slobode u Tuzli, 9. maja, sa početkom u 12:00 sati.

Prigodnim govorom o značaju obilježavanja 9. maja obratio se vd direktora Arhiva Tuzlanskog kantona, mr. Omer Zulić, koji je također prenio i pozdrave ministra u Vladi Tuzlanskog kantona za kulturu, sport i mlade, gospodina Damira Gazdića, koji iz objektivnih razloga nije mogao prisustvovati.

O izložbi, koncepciji i sadržaju izložbe govorio je mr. Adnan Tinjić, jedan od autora.

O značaju obilježavanja 9. maja govorio je Dr. sc. Zijad Lugavić, gradonačelnik Tuzle, koji se prigodnim govorom obratio prisutnima, te istakao značaj obilježavanja ovog bitnog datuma za Bosnu i Hercegovinu.

Obilježavanju 9. maja, osim brojnih građana, te radnika ustanova kulture sa područja Tuzlanskog kantona, prisustvovali su i učenici JU Građevinsko-geodetska škola Tuzla, JU Gimnazija „Meša Selimović“ Tuzla, JU Gimnazija „Ismet Mujezinović“ Tuzla.

Zainteresirani građani koji nisu stigli pogledati izložbu na Trgu Slobode, mogu to učiniti u holu Arhiva Tuzlanskog kantona (Franje Ledera broj 1), gdje će izložba biti postavljena od 10. do 22. maja 2023. godine, svakim radnim danom od 8:00 do 16:00 sati.