Nedostatak vitamina D dovodi do većeg rizika od zaraze koronom

Naučnici u Velikoj Britaniji pozvali su ministre u vladi da odobre dodavanje vitamina D u uobičajenu hranu, poput hljeba i mlijeka, kako bi pomogli u borbi protiv virusa korona.

Prema nekim studijama, nizak nivo vitamina D može da dovede do većeg rizika od zaraze virusom korona ili od ozbiljnijih posljedica ove infekcije. Nedavno su istraživači u Španiji otkrili da oko 80 odsto pacijenata sa kovidom, od 216 primljenih u bolnicu, ima nizak nivo ovog vitamina.

Ipak, kompletna slika o značaju i uticaju vitamina D je mješovita. Pojedina istraživanja pokazuju da nivo vitamina D ima malo ili nimalo uticaja na kovid 19, gripu i druge respiratorne bolesti.

Organizam proizvodi vitamin D kao odgovor na jaku sunčevu svjetlost. U Velikoj Britaniji to znači da se od oktobra do marta ljudi moraju oslanjati na druge izvore – masnu ribu, jaja i dodatke.

Nedostatak vitamina D kod djece može da izazove rahitis, a kod odraslih meke kosti, koje dovode do deformacije. Djeca sa ozbiljnim nedostatkom vitamina D sklona su niskom nivou kalcija u krvi, što dovodi do napada i zatajenja srca.

Međutim, Javno zdravstvo Engleske i Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite odbili su pozive tokom posljednjih 10 godina da dopuste obogaćivanje vitaminom D namirnica poput mlijeka, hljeba i soka od narandže, što je praksa u Finskoj, Švedskoj, Australiji i Kanadi.

(Ljepota&Zdravlje)