Naučnici otkrili novi organ kod ljudi

Naučnici su otkrili dosad nepoznat organ u ljudskom tijelu koji bi im mogao pomoći u boljem razumijevanju širenja raka.

Ono što se dosad smatralo slojem gustog tkiva, zapravo su nizovi tekućinom ispunjenih odjeljaka koje su naučnici nazvali “interstitium”, odnosno “intersticij”, prenosi Jutarnji.hr.

Ti odjeljci nalaze se tik ispod kože, a njima su obložena i crijeva, pluća, krvni sudovi i mišići te tako čine mrežu čvrstih, rastezljivih proteina.

Nova studija objavljena u časopisu Scientific Reports prva je te prorede identificirala kao zaseban organ, a naučnici sada nastoje razumjeti njegovu funkciju. Zanimljivo, intersticij je dosad bio neprimijećen iako je zapravo, čini se, jedan od najvećih organa u ljudskom tijelu.

Tim koji stoji iza ovog otkrića kaže da ti odjeljci možda služe kako bi apsorbirali udarce i tako zaštitili osjetljivo tkivo od oštećenja.

Doktori David Carr-Locke i Petros Benias iz bolničkog centra Mount Sinai Beth Israel, opazili su intersticij istražujući žučni kanal jednog pacijenta u potrazi za znakovima raka.

Primijetili su šupljine koje se nisu poklapale s dotad znanom ljudskom anatomijom te za mišljenje pitali doktora Neila Theisea, patologa sa Sveučilišta New York.

Naučnici su ustanovili da su sva prijašnja ispitivanja ljudskog tijela previdjela intersticij jer metoda prikupljanja uzoraka za mikroskopsku analizu podrazumijeva isušivanje tekućine čime su zapravo uništili strukturu samog organa.

Umjesto da se na pravi način identificiraju kao tekućinom ispunjeni jastučići rasprostranjeni čitavim tijelom, spljošteni odjeljci smatrani su slojem vezivnog tkiva.

Kad su došli do novih saznanja, naučnici su shvatili da se ta struktura ne nalazi samo u žučnom kanalu, već okružuje i mnoge druge unutrašnje organe.

– Tokom biopsija je ova tekućinom ispunjena tvorevina uvijek izgledala kruto, ali sada znamo o čemu je zapravo riječ kao i da se može naći po čitavom tijelu – kaže doktor Theise.

Zamrznuto tkivo za biopsiju uzeto od još 12 pacijenata omogućilo je naučnicima da očuvaju anatomiju novopronađene strukture.

Shvatili su i da tekućina iz intersticija otiče u limfni sistem, odnosno mrežu žila koje provode limfu, a koja je povezana s imunološkom reakcijom organizma.

S obzirom da omogućuju brži prolaz tekućine širom tijela, međusobno povezane ćelije vjerovatno imaju nuspojavu da pospješuju i širenja karcinoma tijelom.

Pomoću novih saznanja naučnici se nadaju otkriti i nove metode testiranja na rak.

– Ovo otkriće može dovesti do dramatičnih pomaka u medicini, uključujući i mogućnost da uzimanje uzoraka tekućine intersticija postane moćno dijagnostičko oruđe – rekao je doktor Theise.

(Jutarnji.hr)