Naši košarkaši poraženi u Litvaniji

Košarkaši BiH su nakon mininalnog poraza od Litvanije prije tri dana u Tuzli ponovo poraženi od iste selekcije koja nakon četiri kola ima maksimalan učinak.

Izabranici selektora Vedrana Bosnića nisu uspjeli da iznenade u Vilniusu, gdje su došli na dan odigravanja utakmice, bez ijednog obavljenog treninga za ovaj meč. Naime, zbog ratnog stanja u Ukrajini čelnici KSBiH odlučili su da ne putuju u Litvaniju zbog sigurnosti igrača, ali je nakon dobivanja garancije da će biti potpuno sigurni u Vilniusu, odluka promijenjena. No, sa deset igrača na raspolaganju reprezentacija BiH nije uspjela da do kraja parira favoriziranom protivniku te je doživjela težak poraz, iako je na početku drugog poluvremena imala rezultatsku prednost.

Košarkaši BiH izuzetno loše su ušli u meč, što su maksimalno iskoristili domaći igrači i već nakon nekoliko minuta došli do visoke prednosti. Ipak, u drugom periodu reprezentacija BiH zaigrala je mnogo bolje. Agresivnom odbranom po cijelom terenu prisilili su litvanske igrače na greške, a sa nekoliko vezanih koševa do kraja poluvremena uspjeli su doći na samo dva poena zaostatka.

Drugo poluvrijeme počelo je trojkama Atića i Muse za prvo vodsdtvo bh. tima. No, u nastavku meča bh. igrači napravili su nekoliko grešaka u napadu i promašili nekoliko “zicera“ pa su Litvanci ponovo preuzeli igru i brzo vratili visoku prednost.

U posljednjem periodu domaći su u potpunosti razbili igru bh. tima i došli do sigurne pobjede.

Najefikasniji u reprezentaciji BiH bili su Edin Atić sa 12 te Amar Gegić i Kenan Kamenjaš sa po 10, a kod Litvanije Tomas Dimsa 19 i Deividas Gailius sa 15 poena.

Reprezentacija BiH nakon četiri kola zauzima drugo mjesto u grupi s polovičnim učinkom.

Posljednja dva meča u kvalifkacijama bit će odigrana u julu, kada BiH prvo gostuje u Češkoj Republici, a potom dočekuje Bugarsku.