Naša zemlja ima lijek koji pomaže u oporavku od COVID-19

Rezultati kliničkog ispitivanja lijeka “enkorten” farmaceutske kompanije “Bosnalijek” pokazali su da je efikasan i siguran za primjenu kod srednje teško oboljelih od koronavirusa te da pomaže i ubrzava oporavak ovih pacijenata.
Prema riječima dr. Aziza Šukala, direktora sektora Strateški marketing u komapniji “Bosnalijek”, “enkorten” spada u grupu imunomodulatora.

Kada je riječ o COVID-19 infekciji, namijenjen je pacijentima sa srednje teškom kliničkom slikom kod kojih, svojim imunomodulacijskim mehanizmom, sprečava progresiju bolesti i prelazak iz srednje teške u tešku kliničku sliku bolesti i dovodi do bržeg izlječenja – kazao je dr. Šukalo.

Nakon što je svijet poharala pandemija SARS-CoV-2 virusa, uzrokujući COVID-19, medicinski stručnjaci ubrzo su ustanovili da bi prekomjerni odgovor našeg imunog sistema na infekciju koronavirusom, takozvana citokinska oluja, mogao imati veliki utjecaj na ishod same bolesti.

“Enkorten” ciljano djeluje na citokinsku oluju i na taj način ostvaruje terapijski učinak. Potpuna blokada citokina nije dobro rješenje. “Enkorten” mijenja prekomjerni upalni odgovor u uravnoteženu upalu kao najbolji način borbe protiv infekcije koronavirusom – pojasnio je dr. Šukalo.

Lijek se može nabaviti u apotekama u BiH na preporuku i uz recept ordinirajućeg ljekara. Također, u toku su njegove nabavke putem zdravstvenih ustanova.

Blage reakcije
Kroz kliničko ispitivanje je, pored efikasnosti, praćeno i ispitivanje sigurnosti, i pokazana je veoma dobra podnošljivost “enkortena”. Neželjena djelovanja evidentirana tokom primjene lijeka su blaga i obično je to bila lokalna reakcija na koži na mjestu primjene lijeka. U istraživanju je “enkorten” pokazan kao siguran i dobro podnošljiv kod pacijenata sa srednje teškom kliničkom slikom COVID-19.

U ispitivanju koje je provedeno u pet kliničkih centara, odnosno bolnica u BIH, ispitanici koji su primali “enkorten” imali su značajno brže poboljšanje kliničkog stanja.