Nakon 40 godina nabavljeni novi porođajni stolovi u UKC-u Tuzla

Univerzitetski klinički centar Tuzla nabavio je novu opremu za ginekologiju i urologiju. Cilj je kako navode iz menadžmenta, poboljšanje uslova rada i pružanje kvalitetnije usluge pacijentima, zbog čega su za opremu u dva odjeljenja, iz vlastitih sredstava izdvojili oko 300 hiljada KM.

Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla u prethodnim danima isporučena je nova oprema ginekoloških i porođajnih stolova. Dosadašnja oprema za ginekologiju je zastarjela, zadnji put su nabavljeni prije 40 godina.

”Znači trebalo je proći 40 godina da mi nabavimo nešto što će poboljšati uslove rada kako ginekolozima, tako i našim trudnicama. Naš cilj je osigurati adekvatne uslove za rad, ali i našim pacijentima obezbijediti što komforniji boravak u bolnici”, navodi prim. dr. Alen Kamerić, direktor UKC-a Tuzla.

Nabavka tri porođajna i pet ginekoloških stolova olakšat će boravak i sam akt porođaja pacijenticama, navode iz nadležne klinike. Vrijednost opreme za ginekologiju je 130 hiljada KM, a novi ginekološki stolovi bit će raspoređeni po ambulantama Klinike za ginekologiju i akušerstvo.

”Osim tih stvari koje se nisu dugi niz godina mijenjale u našoj kući, uspjeli smo da dobijemo i pet novih kardiotokografskih aparata najnovije generacije koji su nam vrlo značajni. Oni su nama jedan od najvažniji parametara i procjene fetalnog stanja u toku porođaja. Osim tih aparata, dobili smo i najsavremeniji 4D ultrazvučni aparat”, ističe prim.dr. Amer Mandžić, šef Odjeljenja operativne ginekologije UKC-a Tuzla.

Za Kliniku za urologiju, nabavljen je litotritor, aparat koji se koristi za razbijanje odnosno usitnjavanje mokraćnih kamenaca šok valovima. Litotripsija je među ljekarima prvi izbor u liječenju kamenaca u bubregu i mokraćnim kanalima, pa će biti od velike koristi ovom centru. Procedura se nije obavljala posljednjih godina u UKC-u zbog nedostatka opreme. Vrijednost nabavljene nove opreme za urologiju je 160 hiljada KM.

”Sa ovim aparatom radimo tretman kamenaca u mokraćovodu kao i u bubregu, postoje različite debljine sondi, tako da ćemo nastaviti sa našim radom, imamo iskustvo i kadar, te sve ostalo. Da ne bi dolazili u situaciju u kojoj smo bili, u razgovoru sa menadžmentom smo planirali u narednom periodu nabaviti i alternativnu odnosno dodatnu opremu”, rekao je dr.sc. Samed Jagodić, načelnik Klinike za urologiju UKC-a Tuzla.

Nabavka medicinske opreme je prioritet svih zdravstvenih ustanova, no, zbog nedostatka sredstava, to uglavnom nije moguće. Radi se o skupim aparatima, a uz to je potrebno obučiti kadar koji će ih koristiti.

”Još postoji veliki dio opreme koji trebamo nabaviti, ali bez obzira ako imate opremu, morate imati kadar koji dobro radi s tom opremom. Svakodnevna edukacija mladih ljudi to je ono što smo stavili kao jedan prioritet koji je paralela ovoj stvari za nabavku opreme”, naglasio je prof.dr. Šefik Hasukić, pomoćnik direktora  za nastavu i naučno-istraživački rad UKC-a Tuzla.

Zbog nedostatka opreme određene procedure se u UKC-u Tuzla ne provode, ali iz menadžmenta navode da će nastojati sa osnivačem iznaći rješenja, nabavljati neophodne aparate, te i dalje vršiti obuku kadrova, kako bi svaka moguća procedura bila dostupna građanima Tuzlanskog kantona.

(rtvslon.ba)