Najavljene i veće plate: Produžen Kolektivni ugovor u organima uprave i sudske vlasti u TK

Sporazum kojim se produžava važenje Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike u organima uprave i sudske vlasti u Tuzlanskom kantonu i Aneks Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike u organima uprave i sudske vlasti u Tuzlanskom kantonu danas su u Vladi Tuzlanskog kantona potpisali premijer Kantona Irfan
Halilagić i predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima
državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u Federaciji Bosne i Hercegovine Samir Kurtović.

Ovim dokumentima se, uz manje korekcije samog kolektivnog ugovora koje se odnose na odsustvo službenika povodom dobrovoljnog darivanja krvi, način obračuna plaće, te povećanje maksimalnog iznosa za naknadu za prijevoz i važenje Kolektivnog ugovora produžilo za naredne dvije godine.

„Današnjim potpisivanjem Aneksa Kolektivnog ugovora i Sporazuma o njegovom produženju nastavljamo izuzetno uspješan socijalni dijalog kojeg gajimo sa svim sindikatima. U ova izuzetno bremenita vremena ovim pokazujemo jednu volju da pokušamo sačuvati stabilnost nešeg sistema, a također ovim realiziramo i naše obećanje da ćemo svim budžetskim korisnicima, a ne samo uposlenicima u oblastima obrazovanja, izvršiti povećanje plaće u iznosu od oko 9 % u odnosu na plaću iz mjeseca decembra prošle godine“, kazao je premijer Halilagić.

Svoje zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom i uspješno završenim postupkom kolektivnog pregovaranja izrazili su danas i predstavnici Sindikata. Osim postupka kolektivnog pregovaranja predstavnici Sindikata su izrazili zadovoljstvo donošenjem Zakona o plaćama, koji je, kako kažu, statusni zakon kojim su riješeni dugogodišnji problemi
državnih službenika i namještenika u Tuzlanskom kantonu.

Uz donošenje Zakona o plaćama, koji je zakonski regulisao ovu oblast kada su u pitanju državni službenici i namještenici u Tuzlanskom kantonu, današnji Sporazum i Aneks su benefit i strateška osnova za naredni period. U tom smislu Vlada Tuzlanskog kantona ima podršku ovog sindikata“, kazao je predsjednik Kurtović i pozvao Vladu Tuzlanskog kantona da dosadašnju saradnju sa Sindikatom nastavi i u narednom periodu.
(tuzlainfo.ba)