Na Trgu Slobode u Tuzli održan Skup podrške Ukrajini

U organizaciji Grada Tuzle, Foruma građana Tuzle i Memorijalnog centra Srebrenica na Trgu slobode u Tuzli održan je Skup podrške Ukrajini i miru U Evropi i BiH. Skupu je prisustvovalo oko pet hiljada građana svih generacija, a mnogi mališani su mahali sa zastavicama, kao da i oni žele da izraze sa cijelim narodom proteste zbog napada Rusije na Ukrajini i solidarišu se sa svima, da rat mora prestati  jer žele da u miru živi sav narod.
Ukrajina nije sama,  Danas se održavaju skupovi u isto vrijeme  u 100 skupova , i u bratskoj Bolonji, Firenci, Milanu, Rimu, Marseju, Nici ,Roterdamu i drugim gradovima .Skupovi osuđuju agresiju na Ukrajinu jer svi građani žele sigurnost u svojoj zemlji.
Na svečanoj bini prisutnima su se obratili govornici iz Cijele BiH, Srbije, Hrvatske:Emir Suljagić , Dragan Bursać, Vesna Teršelić, Saša Popović, Dino Mustafić, Vehid Šehić, Svitlana Tinjić, Slavo Kukić, ali i otpravnik poslova Ambasador Ukrajine u BiH Serii Miniailo koji se zahvalio građanima BiH koji su se okupili na Trgu Slobode .Ove vrijednosti nezavisnosti, slobode i dostojanstva su važni za sve ljude, za Ukrajince, ali i za Bosnu i Hercegovinu, istakao je Miniailo.
Emir Suljagić je izjavio , da se u Ukrajini bore i za mir u BiH,jer mi želimo i očekujemo sigurnost u zemlji. Stalo nam je do mira u Evropi i u BiH, brani se pravo djece koja nisu još rođena da žive .
Dragan Bursać je kazao, da je ovo najveći skup podrške u BiH naroda, a naša je civilizacijska dužnost da stanemo uz narod Ukrajine i da se pobunimo protiv fašističke Putinovske agresije .Svi moramo stati kao jedan, a onaj ko je neutralan na strani je fašističke okupacije .
Vesna Teršelić je naglasila da treba da budemo solidarni , treba da govorimo o miru i pravi je trenutak da govorimo o miru, da pružimo ruke izbjeglicama sa svih prostora .EU treba da izmjeni politiku prema Ukrajini i kaže Putinu da zaustavi rat.
Akademik Slavo Kukić je istakao,[i]da je došao iz Hercegovine da pošalje poruku da se treba solidarisati sa  Ukrajinom , jer želimo mir u cijelom svijetu i da rat odmah prestane.
Vehid Šehić je poslao poruku mira, protiv rata smo i nasilne smrti.Ova ratna dešavanja treba da što prije prestanu i to je poruka u cijelom svijetu .Nada je da mora prestati ovo, mi možemo pomoći porukama i na drugi način,izjavio je Šehić.
Među prisutnima bila je i Svitlana Tinjić koja je iz Ukrajine , a sada je Tuzlanka i preživjela je rat u BiH, ali je sada zabrinuta za svoju porodicu jer je rat i u njenom gradu gdje joj je porodica .
Na skupu se obratio prisutnima gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović koji sezahvalio građanima koji su u velikom broju stigli na Skup podrške i solidarnosti, osudio je agresiju na Ukrajinu .Slike užasa iz Ukrajine bude u nama sjećanja na našu patnju iz prošlosti i strah od budućnosti.Ukrajina nije sama , kao i Tuzla. Danas se održava više od 100 skupova otpora agresiji i podrška Ukrajini. To su skupovi posvećeni miru u Evropi, a ovaj današnji je posvećen i miru u BiH.Moramo poslati snažnu poruku da osuđujemo agresiju na Ukrajinu jer mi to razumijemo. Ona nam vraća sjećanja na prošlost i strah na budućnost, ali i sigurnost građana BiH ulijeva prisustvo snage EUFOR-a u našoj zemlji , naglasio je Imamović.
U okviru programa održavanja Skupa podrške Ukrajini, otpravnik poslova Ukrajine Ambasador u BiH Ukrajine Srerhii Miniailo je sa gradonačelnikom Jasminom Imamovićem položio cvijeće i odao počast na tuzlanskoj Kapiji , poginuloj omladini u prethodnom ratu 1995. Program je pratio i perfomans i  muzički program sa numerama koje su bile u skladu sa ovim događajem , slanja poruke mira , da rat prestane.
 

Piše: Duška REBIĆ