Na Slanoj banji obilježen 9.maj Dan pobjede nad fašizmom

Svečano obilježavanje 9.maja , Dana pobjede nad fašizmom, Dana Evrope i Zlatnih ljiljana održana je bogatim programom , uz odavanje poštovanja i polaganjem cvijeća na spomen obilježja na Slanoj Banji u Tuzli, koje su položili predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti Grada Tuzle, Vlada Skupštine TK i mnoga udruženja.
U povodu ovoga značajnog datuma počast je odata i položeno cvijeće  na Spomenik poginulim borcima Drugog svijetskog rata, na spomenik Josipu Brozu Titu i narodnim herojima od 1941-1945 godine, poginulim pripadnicima Armije RBiH koji su branili Tuzlu, od 1992-1995 godine, kao i Zlatnim ljiljanima i civilnim žrtvama agresije na BiH.
Gradonačelnik Grada Tuzle je ovom prilikom čestitao svima prisutnima Dan pobjede nad fašizmom 9.maj i istakao:- Fašizam je vječita opasnost i njemu se moramo stalno suprostavljati jer kada antifašisti zašute, tada fašisti govore. Zbog toga je važo da govorimo i poštujemo našu manifestacionu i spomeničku kulturu. Pobjedom protiv fašizma 1945 godine fašizam nije zauvijek pobjeđen, zato je zadatak svima nama da institiramo na njegovanju antifašizma .Na temeljima pobjede nad fašizmom nastala je ideja o ujedinjenoj Evropi. Evropska unija je baš 9 maj proglasila Danom Evrope, a branioci BiH opredjelili su se da 9.maj bude Dan Zlatnih ljiljana.Dužni smo na ovaj značajni datum odati počast svima onim koji su se borili protiv fašizma u periodu od 1941.1945 i 1992.1995 i položili ono najvrednije svoje živote i upravo zbog njih nemamo pravo odustati u borbi protiv najvećeg napasti čovječanstva-fašizma.
Građani ovoga grada su bili i ostali najvjerniji čuvari vrijednosti antifašizma koji slave 9 maj, bili su i ostali najvjerniji čuvari vrijednosti antifašizma koje slave Devetog maja, naglasio je gradonačelnik grada Tuzle , Jasmin Imamović.
Čestitku za Dan pobjede fašizma 9.maja uputio je Zoran Blagojević, ministar za boračka pitanja TK, te je istakao, da imamo i sada fašizam u drugom obliku , nije onakav kakav je bio tokom Drugog svjetskog rata, sada je sakriven i dosta u drugačijij formi , ali utiče na destrukcije društva.
U povodu obilježavanja 9.maja  na platou održan je kulturno umjetnički program u kojem su učestovali Hor Srednje muzičke škole „Čestimir Mirko Dušek“ , pod dirigentskom palicom prof. Lejle Mulaosmanovć.
Piše: Duška REBIĆ