Na pomolu nestašica ulja. Ograničava se prodaja

Prije rata Ukrajina je bila najveći svjetski izvoznik suncokretovog ulja. Sukob je sada onemogućio žetvu i ostavio mnoge zemlje s ograničenim zalihama jestivog ulja i rastućim cijenama, pogoršavajući prehrambenu krizu na istoku Afrike i dovodeći do ograničenja izvoza u Indoneziji.

 

“Lanci snabdijevanja, koje je već prekinuo korona virus, zakomplikovani su ratom u Ukrajini jer on uzrokuje nestašicu suncokretovog ulja i povisuje cijenu zamjenskih ulja”, poručuje Kejt Holvel, glavna naučna direktorka Federacije hrane i pića, organizacije koja predstavlja najveći britanski proizvodni sektor.

 

“Proizvođači čine sve što mogu kako bi smanjili troškove, ali neke će neizbježno morati prenijeti na potrošače”, dodaje ona.

 

Lanci supermarketa u Španiji, Grčkoj, Turskoj, Belgiji i drugim zemljama koji su ograničili kupovinu jestivog ulja opisuju taj potez kao mjeru predostrožnosti zbog povećane potražnje.

 

Sjetva, proizvodnja i trgovina su se smanjili, a cijene roba naglo su porasle, objavila je ovog mjeseca Svjetska trgovinska organizacija. Agencija Ujedinjenih naroda za hranu obavijestila je o oštrom porastu cijena biljnih ulja pod uticajem rata i dugotrajne suše u državama poput Brazila i Argentine.

 

“Prehrambene firme izvještavaju da će zalihe suncokretovog ulja u Velikoj Britaniji vjerovatno nestati za nekoliko sedmica, a neke firme već imaju ozbiljne poteškoće”, stoji u saopštenju agencije.