Na međunarodnom festivalu na Kanarskim ostrvima otvorena instalacija “Think Freedom“ umjetnice Edine Selesković


Na međunarodnom umjetničkom festivalu Lacuna Festivalu u gradu Lanzarote, Kanarska ostrva, Španije, na zvaničnom otvaranju „Think Freedom“ postavljena je i instalacija umjetnice Edine Selesković.


Sa temom Distance 2021, tradicionalni festival ove godine okuplja 325 umjetnika iz cijeloga svijeta i održava se do 2. augusta u fizičkom i digitalnom formatu. Festival predstavlja radove savremene umjetnosti izložbama, video, audio i digitalnim instalacijama.
U Casa dela Cultura Bonito Pezer Animas, publika može vidjeti putovanje instalacije Think Freedom i digitalnu impresivnu postavku stotine skulptura koje nose poruke mladih ljudi o Slobodi iz 12 gradova domaćina ovog projekta. Proširena stvarnost omogućava interaktivnost i priliku posjetiteljima da svojim promišljanjima učestvuju u kreativnom procesu.


Instalacija umjetnice Edine Selesković je potekla iz Sarajeva suradnjom umjetnice sa organizacijama, institucijama, gradovima , mladim umjetnicima i Sarajevo Graphic s Group nastavlja postavke ove godine u Italiji, Švicarskoj i Argentini.


Duška REBIĆ