Lukavac: Radovi na izgradnji spomen obilježja žrtvama genocida u Srebrenici

U ulici Žrtava genocida u Srebrenici u Lukavcu u toku su radovi na izgradnji spomen obilježja posvećenog nevino stradalim žrtvama genocida u Srebrenici.

Kao što je istakao Općinski načelnik Edin Delić, želja je bila da se radovi završe prije 11. jula ali nažalost zbog procedura i nastojanja da se radovi izvedu kvalitetno to neće biti moguće.

Ovo spomen obilježje će svojom formom, sadržajem i izgledom slati poruku poštovanja prema nevino stradalim žrtvama u genocidu u Srebrenici a s druge strane će slati i poruku mira.

Općinski načelnik  između ostalog kazao je: „Lukavac je pružio utočište većem broju ljudi koji su došli iz Podrinja i na ovaj način mi želimo da kažemo da znamo šta se desilo, da kažemo da suosjećamo sa njihovom boli i da ih pozovemo da zajedno kroz sjećanje baštinimo kulturu mirnog življenja i interkulturalnog dijaloga.“

Izgradnja spomen obilježja finansirana je od strane Općine Lukavac, Federalnog ministarstva za raseljene osobe i izbjeglice i Ministarstva za boračka pitanja TK.