Na graničnim prijelazima čeka se i do dva sata

Na većini graničnih prijelaza pojačana je frekvencija vozila.

Na izlazu iz BiH zadržavanja su: Ivanica  120 minuta, Izačić  60 do 90 minuta,Doljani  60 do 90 minuta, Gabela Polje  60 minuta, Prisika  60 do 90 minuta,  Osoje/Vinjani Gornji  60 minuta, Zupci  45 minuta.

Na ostalim graničnim prijelazima zadržavanja su, za sada, do 30 minuta.

Današnja etapa maratona „Da se nikad ne ponovi i ne zaboravi“ krenula je iz Jajca prema Sarajevu, gdje će 285 biciklista i 28 maratonaca večeras prenoćiti na svom putu prema Srebrenici. Maratonci se kreću uz policijsku pratnju te se apeluje na sve učesnike u saobraćaju da uspore u trenutku prolaska kolone.

Zbog visokih dnevnih temperatura, savjetuje se da se na duža putovanja kreće u ranim jutarnjim satima ili kasno poslijepodne, a ukoliko se putuje tokom dana preporučuju se pauze svakih 100-120 km. Prije napuštanja vozila treba isključiti rashladne uređaje, kako bi se organizam pripremio navikao na vanjsku temperaturu zraka.

Zbog obilježavanja 22. godišnjice genocida počinjenog u Srebrenici i ukopa identificiranih žrtava srebreničkog genocida, 10. i 11. jula u BIH na snazi će biti zabrana kretanja vozila koja prevoze eksplozivne materije. Dodatno, u utorak 11.07 na snazi će biti i zabrana kretanja za teretna vozila nosivosti preko 3,5 t na svim putevima koji, iz pravca Tuzle, Zvornika i Sarajeva, vode prema Srebrenici, saopćava BIHAMK.