MZ Centar: Održana svečana sjednica Savjeta

U popodnevnim satima održana je svečana sjednica Savjeta Mjesne zajednice Centar Živinice. Svečanosti je prethodilo polaganje cvijeća na spomen obilježjima šehida i poginulih boraca u Gradskom parku, te na bistu narodnog heroja Nesiba Malkića i predsjednika bivše zajedničke države SFRJ Josipa Broza Tita.

Svečana sjednica započela intoniranjem državne himne BiH i odavanjem počasti učenjem fatihe i minutom ćutanja ranijim aktivistima ove MZ Ramizu Mešiću, Aliji Dahiću i Marijanu Kraljeviću. Prigodan referat podnio je prdsjednik Savjeta MZ Centar Esad Halilović, koji je, između ostalog, rekao:

“Kraj godine je prilika za svođenje učinjenog, pa smo tako i mi u Savjetu MZ analizirali postignute rezultate. Savjet MZ Centar nije egzistirao punih 8 godina i sve poslove u tom periodu obavljali su povjerenici.Sadašnji Savjet MZ Centar počeo je aprila ove godine i od tada smo radili dosta uspješno i učestvovali u akcijama čišćenja grada, obiljležavanja značajnih datuma, unapređenje saradnje sa institucijama, vjerskim zajednicama, udruženjima građana i raznim asocijacima, jačali saradnju sa općinskim službama, raspravljali o najvažnijim pitanjima za život građana, pripremali prijedloge za izradu Budžeta općine Živinice , pokretali humanitarne akcije i dr”.

U referatu predsjednika Savjeta MZ Centar  Esada Halilovića bilo je riječi i o zadacima u narednoj godini:

“Važno je istaći da ćemo raditi na doradi dokumenata kao što su Statut i Poslovnik MZ Centar, finasijski plan, plan rada, te raditi na jačanju saradnje sa organizacijama i institucijama koje rade na prostoru MZ Cenatr, što će unaprijediti rad i razvoj naše lokalne zajednice.Interesuje nas uključenje naših građana, mladih, naših učenika u različite aktivnosti. Jasno je da nam toga manjka, ali smo svjesni da je potrebno zajedno raditi i da nađemo uzorke takvog odnosa danas. Moramo raditi na tome da se građani nalaze oko MZ, oko aktivnosti koje ćemo zajedno planirati u sportskim, kulturnim, vjerskim i svim drugim manifestacijama, koje će doprinosti poboljšanju uslova života i rada u MZ Centar”.

Prisutnima su se još obratili bivši predsjednik MZ Centar Mujo Trumić i predsjedavajući OV Živinice Nail Jusić, koji je obećao punu saradnju sa MZ Centar.U svom izlaganju Jusić je istakao da su obezbjeđena sredstva za gradnju vodovoda iz Barica i da će narodne godine Živinice riješiti taj problem, a takođe postoje mogućnosti da u pregovorima sa menadžmentom Termoelektranom Tuzla dođe do gradnje toplovoda, pa bi tako i grijanje moglo biti privedeno kraju, čime bi zrak na području grada bio mnogo čistiji.

U nastavku rada Savjeta MZ Centar dodjeljene su zahvalnice bivšim i sadašnjim aktivistima koji su dali doprinos radu i razvoju MZ Centar. Svečanu sjednicu uljepšali su učenici Druge osnovne škole, koji su izveli horske pjesme i recitale o Bosni.

(Š.G./zivinice.ba)