Muzika: Sazovi Abduselama Zoletića

Od kada je u Živinicama formirano Udruženje sazlija Sevdah, interesovanje za ovom vrstom muziciranja je poraslo. Jedan od privh članova, a ujedno i jedan od pokretača projekta je Baričanin Abduselam Zoletić, penzioner, koji je cio radni vijek proveo u RMU Đurđevik.

Osim muzikom, u mladosti se Abduselam, poput mnogih mladića, bavio nogometom, te je igrao za mjesni klub u Baricama -Jablanicu, potom za Rijeku Šerići, Mladost G.Živinice, Mlinar Ljubače i Slaven Živinice.

“Svoj radni vijek počeo sam i završio u RMU Đurđevik, počevši od jamske do površinske eksploatacije uglja.Najviše sam proveo kao poslovođa na površinskoj proizvodnji uglja. Fudbalom sam se bavio do svoje 32.godine života, a potom, kada više nisam mogao trčati za loptom, posvetio sam se muzici i sazu.Uz svirku zavolio sam i izrađivati ovaj muzički instrument, pa sam od 1984.godine krenuo u ozbiljniju izradu saza.Do sada sam ih napravio preko stotinu, a o popravakama nema broja.Naše Udruženje Sevdah obišlo je i sviralo u mnogim gradovima BiH i susjednih zemalja, a nedavno smo gostovali i u Njemačkoj, kod naših zemljaka.Imamo toliko poziva da ne možemo stići na sve strane”, kaže nam Abduselam Zoletić.

Abduselam nije jedini muzičar u porodici.Ponosan je na sina Hidajeta, koji takođe svira saz i pravi je umjetnik, a uz svirku lijepo i pjeva sve muzičke žanrove, od narodnih i novokomponovanih do šansona.

(zivinice.ba)