MUP TK: Kampanja „Oružje ne štiti, oružje ubija!”

U periodu od 27.maja do 10.juna 2022.godine, Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona će sprovesti društveno odgovornu kampanju podizanja svijesti među učenicima srednjih škola Tuzlanskog kantona pod nazivom „Oružje ne štiti, oružje ubija!“.

Tuzlarije

Riječ je o kampanji koja se realizuje uz podršku Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH) i Koordinacionog odbora za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u Bosni i Hercegovini, a u okviru projekta „Prevencija i smanjenje prisustva nelegalnog oružja u Bosni i Hercegovini” (PILLAR). Kampanju provode: Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, kantonalna ministarstava unutrašnjih poslova Federacije BiH i Policija Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

Navedena kampanja ima za cilj da podigne svijest kod populacije mlađih osoba o opasnostima i posljedicama koje uzrokuje upotreba vatrenog oružja. Podaci ministarstava unutrašnjih poslova u BiH pokazuju da su nesretni slučajevi uzrokovani vatrenim oružjem podjednako česti u svim dijelovima Bosne i Hercegovine.

Tokom trajanja kampanje policijski službenici i službenice će u odabranim srednjim školama održati edukativno predavanje, te podijeliti promotivni materijal učenicima sa ključnim porukama kampanje:

– Nesreća ne bira mjesto i vrijeme, i ne dešava se „tamo nekome“ i „negdje drugo“,
– Upotreba vatrenog oružja ima za posljedicu smrt, povrede i psihološke traume,
– Oružje nije snaga, nego slabost, s oružjem se ne pokazuje hrabrost, nego nemoć i strah.

Zakoni u BiH prepoznaju amnestiju od sudskog procesuiranja svakog ko dobrovoljno preda oružje u nelegalnom vlasništvu, tako da se takvo oružje može dobrovoljno predati pozivom na broj 122 nadležnoj policijskoj agenciji u BiH – bez straha od sankcije! Pozivom prema nadležnoj policijskoj agenciji bez sankcije se mogu prijaviti i vatreno oružje, kao i municija i eksplozivne naprave koje su odložene na javnim mjestima ili površinama.

Projekat PILLAR se realizuje u okviru inicijative Mapa puta 2024 za održivu kontrolu malog oružja i lakog naoružanja na Zapadnom Balkanu, a koju finansiraju Savezna Republika Njemačka, Velika Britanija, Kraljevina Švedska, Republika Francuska, Kraljevina Nizozemska, Kraljevina Norveška i uz podršku Evropske unije.

Letak kampanje možete pogledati i preuzeti ovdje.