Muftijstvo tuzlansko uputilo čestitku povodom nastupanja 1443. hidžretske godine

Prvi dan Nove hidžretske godine je u ponedjeljak 9. augusta. 2021. godine, a  Vahid-ef. Fazlović, muftija tuzlanski, uputio je čestitku povodom nastupanja Nove 1443. hidžretske godine koju prenosimo u cjelosti:

„Večeras nastupa 1443. godina od Hidžre koja je u plemenitoj misiji posljednjeg Allahovog Poslanika, alejhisselam, označila prekretnicu i otvorila nove horizonte i nadu u siguran uspjeh na putu istrajnosti u vjerovanju i plemenitom ljudskom postupanju.
Hidžra kao povijesni događaj predstavlja prelazak prvih muslimana iz Mekke u Medinu, iz okruženja tjeskobne svakodnevnice i neizvjesnosti u oazu mira i sigurnosti. je Nova medinska Zajednica je duhom Hidžre potpomognuta i trajno ojačana kako bi pronosila svjetlo vjere i obznanila da su svi ljudi pred svojim Gospodarom jednaki, a da među njima imaju prednost samo oni čije su duše bogobojaznije, riječi iskrenije, djela kreposnija…
Zato naš susret s Hidžrom svaki put iznova produbi spoznaje i osnaži pouke trajno utisnute u stazi islama kojom muslimani stoljećima hode slijedeći poslanika i vjerovjesnika Muhammeda, alejhisselam. Ovaj plemeniti predvodnik Hidžre je njezin suštinski smisao definirao kao ostavljanje ružnih djela zarad natjecanja u činjenju najplemenitijih.
Neka sadašnje promišljanje Hidžre kod nas razvije i ojača težnju za postizanjem viših stupnjeva duhovene i moralne čistote koju će takvi pojedinci prenositi i širiti na društvo i zajednicu.
U ime Muftijstva tuzlanskog i u svoje ime, svim muslimanima želim sretnu i berićetnu 1443. hidžretsku godinu. Neka nam Allah Uzvišeni u njoj daruje Svoju milost i uputu – odlučnost i snagu da mnogo dobra činimo.”