Moguć teroristički napad, SAD upozoravaju: “Udaljite se od vrata aerodroma”

Američka, australijska i britanska vlada upozorile su svoje državljane da ne idu na kabulski aerodrom zbog prijetnje terorističkim napadom, prenose agencije u četvrtak dok se bliži krajnji rok za evakuaciju.

Australijsko ministarstvo spoljnih poslova danas je ažuriralo savjet na Smartravelleru u kojem upozorava ljude da ne idu na aerodrom “Hamid Karzai”, a onima koji se nalaze u blizini da se sklone na sigurno mjesto i čekaju dalje savjete.

Američka ambasada u Kabulu u ažuriranom savjetu navodi “bezbjednosne prijetnje pred ulazom na aerodrom” te savjetuje državljanima da “izbjegavaju odlazak na aerodrom i izbjegavaju ulaz na aerodrom u ovom trenutku, osim ako ne dobiju individualna uputstva predstavnika američke vlade da to učine”.

U upozorenju je dalje rečeno da državljani koji su već na vratima aerodroma “treba odmah da odu”.

Britanska Kancelarija za spoljne poslove, Commonwealth i razvoj (FCDO) dala je slične savjete u srijedu naveče.

Sedmicu i po nakon što su talibani zauzeli Kabul mogućnosti za vojnu evakuaciju iz Avganistana brzo se zatvaraju pri čemu se američki predsjednik Džo Bajden držao planova o povlačenju američkih snaga do 31. avgusta.

Ako američki vojnici napuste kabulski aerodrom, u državi pod kontrolom talibana bezbjednost aerodroma za dalje evakuacije ne može se garantovati.

Stanje je haotično jer su se na aerodromu slile gomile ljudi u nadi da će se uspjeti ukrcati na let prije isteka roka.