MMF upozorava na opasnost od trgovinskih ratova

Direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard (Christine Lagarde) upozorila je danas da sada nije trenutak da države same sebi nanose ekonomske rane trgovinskim ratovima, pošto se globalni privredni rast usporava, a mnoge zemlje trpe teret dugova.

“Ključ je da se izbjegnu pogrešne politike, a to je naročito slučaj kada je riječ o trgovini”, rekla je Lagard na konferenciji za novinare povodom otvaranja proljećnjih sastanaka MMF-a i Svjetske banke.

Ona je dodala da države ne treba da same sebi nanose rane i da uvode carine i ostale prepreke, prenio je AP.

“Ključna smjernica za one koji kreiraju politiku u ovom delikatnom trenutku treba da bude – ne čini štetu”, rekla je Lagard.
Ona nije direktno pomenula jednogodišnji trgovinski spor između Sjedinjenih Država i Kine. Ove dvije države uvele su međusobno carine na robu u vrijednosti 350 milijardi dolara i to je njihov najveći trgovinski rat od tridesetih godina prošlog vijeka.

MMF je ove sedmice umanjio prognozirani privredni rast u Sjedinjenim Državama, Evropi, Japanu i generalno širom svijeta.

Ekonomisti MMF-a očekuju da će globalni rast u 2019. godini biti 3,3 odsto, a ne 3,6 odsto, što je na nivou rezultata iz 2016. godine, koji je bio najslabiji od recesije 2009. godine.

(BHRT)