Mještani Dubrava Donjih kod Živinica u strahu zbog obrušavanja zemlje

Pet miliona kubika zemlje prijeti da se sruši na kuće koje se nalaze odmah pored odlagališta rudnika Dubrave , kako isiču mještani , to traje godinama, ali je situacija eskalirala ovih dana.

Neki noćima ne spavaju jer su pod strahom i dežuraju da bi se moglo na vrijeme reagirati, kao mještanin Sead.Krenula je količina zemlje, a sreća je da nema kiše na zemlji, da ima kiše ova zemlja bi bila već na putu.Kuće su nam ugrožene, a najavljuju kišne dane, ne spavamo, svaki pokret zemlje se osjeti u kući, trese se tlo, ističe Sead Ibrišimović, mještanin Dubrava kod Živinica .Menadžment rudnika ističe da nema mjesta za paniku jer je situacija pod kontrolom.
Rudnik Kreka je u skladu sa uputama federalnog rudarskog inspektora podigao četu za spasavanje, proglasio vanredno stanje i podigao vlastitu mehanizaciju da bi dočekali te mase , da bi se branili ovdje, istakao je Elnur Dizdarević, v.d. direktor Rudnika „Kreka.“

To sve nije bilo dovoljno, pa su u rješavanje problema uključili i Vladu Federacije BiH iz koje kažu da će osigurati i dio novca za uklanjanje zemlje. Procjenjeno je da su dnevni troškovi saniranja ovdje između 150 i 200 hiljada KM i procjena je da rudari Kreke to nemogu sami podnijeti i izdržati i zbog toga ćemo se svi solidarisati , da intervenišemo, istakao je Nermin Nikšić, premijer Federacije BiH.

Mnogi mještani nisu optimisti niti vjeruju obećanjima jer je ovo dugogodišnji problem.Ovo je pokrenuto 2014 godine i govorilo se da se zemlja ne smije bacati gore, međutim isti su sa još dva sloja po 30-35 metara zemlje, pa su   je poslije svladali sami radnici.

Iz Elektroprivrede BiH tvrde da će klizište biti sanirano, ali da zemlje mira biti jer ona dolazi od proizvodnje od koje zavisi mnogo zoga, ističe direktor. Zbog toga je menadžment rudnika Kreke pružio ovakvu podršku Kreki , mehanizacija, oprema, a Elektroprivreda BiH trebaju nove količine uglja. Raduje me što vidim ovu mehanizaciju, a posebno što je jutros krenula proizvodnja, istakao je Sanel Buljubašić, generalni direktor Elektroprivrede BiH.

Mještani Dubrava Donjih nisu protiv proizvodnje, ali se ne raduju mnogo jer to znači gomilanje nove zemlje.Ipak se nadaju da će nakon današnje posjete problem biti rijšen u narednih 15 dana, ali i najavljene kiše sa sobom mogu donijeti nove probleme.

Duška Rebić