Mišaela Mehmedinović iz Tuzle uz posao zatvorske policajke slobodno vrijeme koristi za izradu kreativnih proizvoda

Piše: Dejla Bajrić

Mišaela Mehmedinović iz Tuzle posljednje tri godine bavi se izradom raznih dekorativnih slatkiša kojima niko ne uspijeva odoljeti. U ponudi ove svestrane 46-godišnjakinje nalaze se brojni proizvodi kao što su torte, medenjaci i sitni kolači. Međutim, poslije kupovine pirografa, Mišaela je počela da izrađuje sehare za šminku, podmetače za čaše, dekorativne kutije, ukrasne tacne i od nedavno, daske za posluživanje hrane.


Ono što Mišaelu izdvaja i čini posebnom u svijetu izrade dekorativnih proizvoda je njeno primarno zanimanje. Mišaela svoje radno vrijeme provodi u uniforme zatvorske policajke, a poslije odrađene smjene u KPZ Tuzla odlazi kući, oblači kecelju i izrađuje narudžbe za svoje klijente. Ova dva, potpuno suprotna posla, kako nam kaže Mišaela, nije teško uskladiti zahvaljujući dobroj organizaciji.


„Posljednje tri godine se bavim ovim hobijem. Uspjela sam da spojim ugodno sa korisnim, jer pored toga što je ovo moj hobi, također je i kreativni ispušni ventil“, kaže Mišaela za Glas TK.


Medenjaci su tradicionalni kolači koji mogu biti raznih oblika, a krase ih izvrstan okus i miris. Upravo ova slastica bila je prvi proizvod u Mišaelinom, sada već širokom asortimanu. Magične ruke ove 46-godišnjakinje su izgled i okus medenjaka podigli na potpuno novi nivo.

Sa izradom proizvoda je počela poslije objavljivanja fotografija svojih proizvoda na društvenim mrežama, nakon čega je počela dobijati narudžbe. Prvi proizvodi su bili uzorci, ali vremenom se Mišaelino znanje proširilo i usavršilo pa sada često dobija velike narudžbe.
Iako izgledaju nestvarno, kao mala umjetnička djela, sve što se vidi na medenjacima, kolačima i tortama je jestivo. Kako nam kaže ova svestrana Tuzlanka, nije važno da njeni slatkiši samo lijepo izgledaju, već da klijenti i kroz okus mogu u potpunosti uživati u njima. Proizvodi se dekorišu u zavisnosti od želja kupaca, a cijene se formiraju na osnovu uloženog truda, vremena i materijala.


„Bez obzira na to koliko je komplikovan i dug proces izrade, ja u svemu tome izuzetno uživam. Svaka nova narudžba je novi izazov i krajnji rezultat se nikada ne zna jer me mašta vodi na razne puteve“ – govori nam Mišaela koja oduzima dah svojim talentom i idejama.


Proizvode je moguće poručiti putem Facebook profila Misaela Mehmedinovic i na stranici Mišaela – Torte Medenjaci Kolači. Isporuke se vrše lično i putem pošte.


„Puno mi je srce kada vidim da su klijenci zadovoljni i kada ugledam osmijeh na njihovim licim. To me podstiče da u izradu svojih proizvoda uložim maksimum svojih mogućnosti“ – rekla je Mišaela za kraj razgovora.