Milanko Kajganić je novi glavni tužitelj Tužilaštva BiH

Na sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH izabran je vršilac dužnosti glavnog tužitelja Tužilaštva BiH. Gordanu Tadić, koja je danas smijenjena, zamijenit će Milanko Kajganić.

Njega je predložilo podvijeće VSTV-a, a članovi ove institucije su ga izabrali sa sedam glasova za, tri protiv i tri suzdržana.

On će ovu dužnost obavljati do okončanja konkursne procedure za izbor glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Milanko Kajganić je rođen u Doboju 1975. godine. Srednju školu unutrašnjih poslova je završio u Banjoj Luci 1994. godine, a 1998. godine je diplomirao na Višoj školi unutrašnjih poslova u Banjoj Luci. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Banjoj Luci 2005. godine, a pravosudni ispit je položio 2008. godine.

U periodu od 1994. godine do 2006. godine je radio u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske na raznim poslovima, od policajca, komandira voda, inspektora u Odjeljenju za suzbijanje proizvodnje i prometa opojnih droga i na kraju inspektora za unutrašnju kontrolu. Od početka 2007. godine do marta 2014. godine je bio zaposlen u Specijalnom tužilaštvu u Banjoj Luci.

Odlukom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća je u martu 2014. godine imenovan na poziciju tužioca u Tužilaštvu BiH, koju je počeo obavljati 15. marta iste godine.

Gordana Tadić će, kako je ranije odlučeno, biti premještena s mjesta glavne tužiteljice Tužilaštva BiH na mjesto tužiteljice državnog tužilaštva.

Sve žalbe dosadašnje glavne državne tužiteljice su odbijene žalbe, a smijenjena je nakon što je Prvostepena i Drugostepena disciplinska komisija utvrdila njenu odgovornost zato što je propustila postupiti u skladu s relevantnim odredbama pravilnika o TCMS-u, zatim propustila poduzeti potrebne radnje s ciljem otklanjanja eventualnih tehničkih prepreka za dodjelu predmeta automatskim sistemom odabira i propustila da pokrene postupak personalnih sigurnosnih provjera uposlenika Tužilaštva BiH te je propustila postupiti u skladu sa zaključkom VSTV-a BiH.

Na njenu mjesto, odnosno funkciju vršitelja dužnosti, mogao je doći samo neko od njenih zamjenika, a to su Ozrenka Nešković, Diana Kajmaković, Ismet Šuškić i Milanko Kajganić.

Kako je danas rekao i predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija oni su jedini mogući zamjenici do okončanja konkursne procedure za izbor novog glavnog tužioca.

O razlozima smjene Gordane Tadić, Lagumdžija je rekao da ne bi govorio o tome šta je presudilo, da je svako glasao po svom ličnom uvjerenju. Šest članova je bilo za smjenu, pet protiv, a jedan je bio suzdržan.