Medvjeda tjeraju šerpama i petardama

Na imanju Stipe Jurića, u bihaćkom naselju Žegar, medvjed je u noći između četvrtka i petka uništio nekoliko košnica s pčelama i ovo je već treći put u posljednjih desetak dana da se ova životinja spušta s obronaka planine Plješevice u blizinu gradskih naselja.

Ovoga puta medvjed je prišao na svega nekoliko stotina metara od gradskog područja, budući da je Žegar prigradska mjesna zajednica, što je zabrinulo mještane koji se pitaju treba li da se dogode tragične posljedice da bi nadležne institucije intervenisale.

Pčelar Husnija Nuhanović, kojem je medvjed prije nekoliko dana pričinio štetu uništivši nekoliko pčelinjih društava, kaže kako su u strahu te da svake noći on i sin dežuraju u blizini pčelinjaka kako bi otjerali medvjeda ako se pojavi. “Naoružali smo se loncima, šerpama, poklopcima i petardama i čekamo medvjeda da se pojavi. O svemu smo upoznali lovce i institucije vlasti i svi kažu kako su nemoćni i da se sami snađemo”, kažu Nuhanovići.

Podsjećamo, identičan problem prisutan je i na području nekoliko podgrmečkih sela na razmeđu Bosanske Krupe i Sanskog Mosta, gdje mještani posljednjih sedmica žive u strahu zbog više zabilježenih napada odraslog medvjeda na košnice s pčelama, prilikom kojih je pričinjena velika materijalna šteta. Medvjedi sve češće spuštaju u niže predjele u potrazi za hranom jer je dugotrajna suša u područjima gdje žive u značajnoj mjeri umanjila urod voća i šumskih plodova kojima se hrane.

Predsjednik Lovačkog društva “Bihać” Gavrilo Softić kaže kako upravo započinje lovna sezona te ističe kako će prisustvo lovaca i njihovih pasa otjerati medvjeda u više predjele.

(Nezavisne.com)