„Medicinska škola u Tuzli kao uzor drugim školama na kantonu“

Srednja medicinska škola u Tuzli je četverogodišnja škola sa dugom historijom postojanja. Medicinska škola priprema učenike za nastavak obrazovanja na višim i visokoškolskim institucijama i osposobljava ih za neposredan rad u zdravstvenim institucijama.

Škola je podijeljena na smjerove: medicinska sestra tehničar, pedijatrijski tehničar, ginekološko-akušerska sestra tehničar, farmaceutski tehničar, fizioterapeutski tehničar i stomatološka sestra tehničar.

Interes mladih za upis u Medicinsku školu svake godine je sve veći pa je ove školske godine u prve razrede upisano 317 učenika koji su podijeljeni u jedanaest odjeljenja a ukupan broj učenika koji pohađaju ovu školu je 1180. Pored redovne nastave, u školi se odvija i obrazovanje odraslih i vanrednih kandidata.

Pandemija korona virusa je primorala škole da svoj dosadašnji način rada izmijene u skladu sa propisanim higijensko-epidemiološkim mjerama što iziskuje velik napor i trud učenika, nastavnog osoblja ali i menadžmenta škole.

Direktor škole Abid Begović.

„Pojava korona virusa značila je da naši nastavnici moraju biti na raspolaganju učenicima, njihovim roditeljima i  menadžmentu škole. Oni su prethodnih mjeseci profesionalno odradili veliki dio posla u teškim uslovima i uvijek su maksimalno posvećeni da sve obaveze izvršavaju bez problema i na vrijeme.“ – kaže direktor škole Abid Begović.

Svako odjeljenje u školi je podijeljeno na dvije grupe kako bi smanjili mogućnost prenošenja virusa i omogućili poštovanje propisanih mjera. Polovina odjeljenja sedmicu dana ide na nastavu te nastavno gradivo prelazi na ubrzan način a narednih sedam dana ostaju kod kuće i rade na proširivanju stečenog znanja. Učenje kod kuće podrazumijeva da učenici dobijaju zadatke koji se postavljaju na online platformu i pri njihovom narednom dolasku u školu izvještavaju profesore o izvršenju svojih zadataka.

Pomoćnica direktora Duška Tarade
Pomoćnica direktora Duška Tarade

„Trenutno u školi nema prenosa virusa i jako nam je drago zbog toga jer se svi maksimalno trude da i pored otežanog rada i učenja ispoštuju sve naložene higijensko-epidemiološke mjere.“ –  rekla je pomoćnica direktora Duška Tarade.

Učenici poštuju date mjere, na odmorima ne napuštaju učionice, nose maske i drže međusobnu distancu. Zahvaljujući saradnji sa firmom „Book“ koja u školi drži kuhinju, učenici i profesori ne moraju napuštati prostorije škole kako bi kupili hranu.

Naredbom ministarstva obrazovanja i nauke škole imaju restriktivno polje djelovanja kada je u pitanju odgojno-obrazovni rad u školi. Praktična nastava se ne odvija na isti način kao prethodnih godina kada su učenici za usvajanje praktičnog znanja odlazili u Dom zdravlja i na Univerzitetski – klinički centar Tuzla. Sva predviđena praktična nastava se izvodi u kabinetima zdravstvene njege u cilju očuvanja sigurnosti i zdravlja učenika.

Pedagog škole Mirza Jahić.

 „Dio aktivnosti kao što su kulturna i javna djelatnost škole, saradnja sa drugim institucijama iz vladinog i nevladinog sektora trenutno se realizira putem zvanične Facebook stranice Medicinske škole u Tuzli. Pozivamo roditelje i učenike da prate aktivnosti na našoj zvaničnoj Facebook stranici jer ono najljepše što škola može ponuditi u ovim okolnostima mi publikujemo upravo tamo.“ – naveo je pedagog škole Mirza Jahić.

Kulturna i javna aktivnost koju učenici realiziraju u školi sprovodi se kroz  online priredbe, online događaje, obilježavanje važnih datuma te se na taj način se razvija svijest učenika  i omogućava njihovo komuniciranje sa lokalnom zajednicom.

Iako je prethodnih mjeseci sve usporeno na globalnom nivou, menadžment Medicinske škole je za kratko vrijeme uspio realizovati nekoliko važnih projekata kako bi omogućili bolji i uspješniji rad.

„Od juna smo dosta novčanih sredstava uložili u uređenje školskih učionica, fiskulturne sala i adaptacije mokrih čvorova.“- ističe direktor Begović u razgovoru za Glas TK. „Realizovali smo nekoliko projekata, obnovili stolariju u novom objektu i osposobili pet učionica adekvatnom opremom kako bi profesori mogli kvalitetnije izvoditi nastavu.“ – dodaje on.

U narednom periodu planirani su projekti uređenja svlačionica, uvođenja vode u ove prostorije, pokrivanje ulaza škole kako bi učenicima bilo lakše čekati kada su padavine ili hladno vrijeme, ali i sada kada je jako važno održavati distancu i izbjegavati gužvu dok se učenici pregledaju pri ulasku u školu.  Jedan od ciljeva koji u Medicinskoj školi u Tuzli žele ostvariti do početka naredne školske godine je opremanje kabineta za stomatološku praksu.

 „Naša škola kao odgojno-obrazovna ustanova je prezadovoljna učenicima, njihovom odgovornošću i zrelošću.“ – naglašava pedagog Jahić. „Oni su naš ponos te upravo zbog toga se maksimalno trudimo uvijek im izaći u susret i  stvoriti najbolje uslove da njihov boravak u školi bude plodonosan i koristan. Također, roditelji kroz individualni ali i kolektivni angažman  u školi daju ogroman doprinos u povećanju kvaliteta rada škole. Vijeće roditelja svojim aktivnostima igra značajnu ulogu u stvaranju zavidnih uslova kakve mi sada imamo u školi i kojima se zaista možemo pohvaliti.“ – dodao je za kraj razgovora.

Dejla Bajrić