Crveni križ Federacije podijelio oko 225.000 konzervi za socijano ugroženo stanovništvo

U okviru Nedjelje/Tjedna solidarnosti koju Crveni križ Federacije BiH tradicionalno obilježava od 24.10. do 31.10. volonteri su prikupili na stotine kilograma hrane i higijenskih potrepština.

Širom Federacije organizirane su sabirne akcije pod motom „Solidarnost na djelu“.

Prikupljene namirnice volonteri su razvrstavali, pakovali, a potom dijelili socijalno ugroženom stanovištvu u svojim lokalnim zajednicama.

Istim povodom Crveni križ Federacije BiH podijelio je oko 135.000 konzervi goveđeg nareska i gulaša za 12.000 korisnika 16 javnih kuhinja širom Federacije. Istovremeno je kantonalnim organizacijama Crvenog križa podijeljeno oko 90.000 konzervi govođeg nareska i gulaša.

Ovu donaciju Crveni križ Federacije BiH dobio je od Vlade FBiH. Riječ je o 24.997.60 kg goveđeg gulaša u konzervama od 200 grama i 15.000kg goveđeg nareska u konzervama od 150 grama.

Raspodjela donacije vršila se na način da se 60 posto ukupnih količina roba dodijeli korisnicima svih javnih kuhinja, a 40 posto socijalno ugroženim građanima u općinama/gradovima u kojim nisu organizirane javne kuhinje.

Podsjetimo, Crveni križ Federacije BiH prethodno je kroz strukturu, podijelio 900 paketa hrane i higijene koji su podijeljeni socijalno ugroženom stanovništvu širom Federacije.

Crveni križ će i u budućnosti, u skladu sa svojom misijom i mogućnostima, nastaviti pomagati stanovništvu u potrebi.

(RTV SLON)