Mart u Narodnom pozorištu Tuzla počinje premijerom predstave „Kreketanje“


Pozorišni dani u martu mjesecu počinju premijerom predstave „Kreketanje“ u režiji Aleša Kurta, rađena po tekstu Almira Bašovića, najavljeno je na održanoj press konferenciji u Narodnom pozorištu Tuzla.
Radi se o vrlo tužnoj i vrlo duhovitoj predstavi, a komad je dobio novo značenje zbog pandemije u kojoj živimo.“Kreketanje“ u režiji Aleša Kurta, autora Almira Bašovića je komad iz zbirke“Četiri i po drame“ za koje  je  dobio prestižnu nagradu „Kočićevo pero“.


Predstava „Kreketanje“ će biti izvedena u tri premijere, a moguće je i u repriznom izdanju izvođenja simbolično na Svjetski dan teatra 27.marta(subota) u Narodnom pozorištu Tuzla u 19:30.
Kako je istakao autor predstave Almir Bašović, rad  na komadu „Kreketanje“ je počeo u decembru 2020. godine, ali saradnja reditelja predstave Aleša Kurta i tuzlanskog ansambla je već bila u planu nekih par godina.
Bašović ističe, da je „Kreketanje“ priča o načinu na koji se pozorište „hrani“ kontaktom među ljudima.


Bh književnik i prof. Filozofskog fakulteta u Sarajevu, Almir Bašović je izjavio, da se nije nikada ovoliko radovao postavci neke svoje drame, koliko se raduje predstavi „Kreketanje“.
Pozorište je živa umjetnost i postoji uvijek interakcija između publike na sceni, bukvalno osjećate disanje publike, njihove emocije, osjećate  ako im se ne sviđa. To je specifično, toga nema u drugim medijima. Ako publika dobro prati i ako uđu na predstavu oni i šalju neke energije kroz vas i to je zapravo priča o čovjeku. Lijepo je što se predstave izvode u najstarijem pozorištu, na taj način komad dobije novo značenje,  ističe reditelj Aleš Kurt.


U glumačkom ansamblu pored ostalih glumaca, glumi i glumica Jasmina Dedić-Ibrić, koja ističe da je rad na ovoj predstavi bio veliki izazov i da je tokom rada na predstavi naučila mnogo o sebi.

“Komad je savršen, pozorišno ali i sopstveno putovanje. Predstava jei pitanje  i  koliko smo dali od sebe u svakoj probi”, kazala je Jasmina Dedić-Ibrić.
U predstavi „Kreketanje“ igraju: Elvis Jahić, Siniša Udovičić, Nedim Malkočević, , Elmir Krivalić, Jasmina Dedić-Ibrić, Jasmina Ibrahimović, Luka Spasojević, Selma Gusinac, Samina Mujkanović.
Dramaturg Kemal Bašić, scenografija Sabina Trnka, kostimografkinja Vesna Teodosić, koreografkinja Amila Terzimehić, muzika Zlatan Božuta.


Duška REBIĆ