Lijekovi za borbu protiv COVID-19 na esencijalnim listama, ali nisu u apotekama

Dok brojevi zaraženih zabrinjavaju u cijeloj zemlji, građani nemaju jednaku zdravstvenu zaštitu. Čak se ni Federalna esencijalna bolnička lista ne primijenjuje doslijedno. Iako se na njoj nalazi lijek Tocilozumab, pogodan za liječenje oboljelih od COVID-19. U nekim kantonima, nema ga u bolničkim apotekama. Za jedne je dostupan potpuno besplatno, drugi ga plaćaju ili su plaćali po cijeni koja prelazi 1.000 KM.

Potraga za lijekovima putem interneta, skupljanje novca za Remdesivir ili Faviru. Postalo je svakodnevica porodica oboljelih od virusa korona.

“Nabavila sam u apoteci Lukavica. Mom suprugu su trebale dvije doze po 800 miligrama. U Lukavici je plaćen taj lijek, te dvije doze 800 mg nepunih 2.600, oko 1.288 maraka dođe jedna doza od 800 miligrama”, priča sagovornica N1.

A Tocilizumab se nalazi na Federalnoj, esencijalnoj bolničkoj listi, koju je još 2019. godine donijela Vlada FBiH obavezujući kantone.

“Federalna bolnička lista lijekova iz tačke I. ove odluke je obavezna za sve kantone, i to obavezan je sadržaj liste lijekova u bolničkoj zdravstvenoj zaštiti za područje kantona”.

Isto nam je potvrđeno i iz Ministarstva zdravlja FBiH.

“Lista lijekova u bolničkoj zdravstvenoj zaštiti Federacije Bosne i Hercegovine je, u skladu sa članom 8. Zakona o lijekovima, obavezna za sve kantone, te je obavezan sadržaj ove liste lijekova za područje kantona kroz donošenje kantonalnih bolničkih listi lijekova”.

Uprkos tome Kanton Sarajevo je tek sada, nakon što su ga mnogi sami kupili, uvrstio ovaj lijek na listu. A za refundaciju skupih lijekova za COVID-19 izdvojili su 650 hiljada KM.

“U toku je regulisanje formalno-pravnog osnova i definisanje neophodne dokumentacije koja će biti potreban za refundaciju sredstava osiguranicima koji su nabavljali ovaj lijek”, navode iz Zavoda zdravstvenog osiguranja KS.

U HNK poštuju listu koju je donijela Vlada FBiH. U TK su na listu dodali i druge lijekove.

“U okviru Programa lijekova nalaze se i lijekovi Tocilizumab i Favipiravir koji se odobravaju u okviru ili pod nadzorom bolničke ustanove u skladu sa Doktrinarnim pristupima, koji su sastavni dio Programa lijekova”, poručuju iz Zavoda zdravstvenog osiguranja TK.

Na svim esencijalnim listama su s druge strane injekcije Clexsana koji spriječava zgrušavanje krvi. Na listama ih ima, no ne i u apotekama i zdravstvenim ustanovama. Dalida Jugo, svjedoči, za majku je tražila 14 doza, zvala je redom apoteke u glavnom gradu BiH.

“Jedna moja prijateljica mi je javila da u jednoj privatnoj sarajevskoj apoteci mogu naći tih legendarnih 14 injekcija Clexana, Ja sam otišla i uspjela naći 14 injekcija, samo su dvije injekcije Clexana u toj apoteci ostale. One su koštale, ako me sjećanje služi, 222 maraka”, priča Jugo.

Nedostatak ovog lijeka posebno pogađa trudnice slone zgrušavanju krvi, koje ga mjesecima svakodnevno moraju koristiti, piše Akta.ba