La Paz: Najčudniji zatvor na svijetu (VIDEO)

Smješten u srcu planinskog grada La Paza u Boliviji, na visini od 3.000 metara u Andima, nalazi se zatvor San Pedro, najčudniji zatvor na svijetu.

Ne samo što je najveći zatvor u Boliviji, koji je dom za preko 2.500 zatvorenika, nego ta riječ “dom” u ovom slučaju ima svoje pravo, izvorno značenje. San Pedro zatvor je čuvan samo spolja, dok u njegovoj unutrašnjosti uopšte nema čuvara. Jedini zadatak čuvara je da iz zatvora niko ne pobjegne, a dok su unutra, zatvorenicima je ostavljeno da sami brinu o sebi.

Da bi došli baš u ovaj zatvor, zatvorenici moraju da plate ulaznu kartu, a zatim da kupe svoju ćeliju od “zatvorskog gradonačelnika” ili od nekog od zatvorskih “frilens agenata nekretnina”.

Unutar zidina zatvora osuđenici su uspostavili sopstveno funkcionalno društvo sa upravljačkim sistemom. Oni čak organizuju izbore kada biraju svojih osam zvaničnika-predstavnika, jednog za po svaki sektor u zatvoru. Svaki sektor ima svoje malo veće koje ih predstavlja i donosi odluke.

Mnogi od zatvorenika San Pedra žive zajedno sa svojim porodicama, ženama i djecom, kojih ima čak 200 unutar zatvora.

Upravo djeca su najranjiviji stanovnici zatvora, i pod stalnom su opasnošću od silovatelja i pedofila, ali ovdje postoji nulta tolerancija za takve prijestupnike, koje čim počine zločin odmah javno bacaju u maleni bazen u središtu zatvora, gdje bivaju udavljeni naočigled svih, te se rijetko ko usuđuje na takva zlodjela.

Uslovi života su drugačiji u različitim sektorima. U najsiromašnijim na primjer svi zatvorenici su natrpani u tri ili četiri jednokrevetne sobe. Sa druge strane, u luksuznim sektorima kao što je La Posta, političari i dileri drogom žive luksuznim životom sa privatnim kupatilima, kuhinjama i kablovskom televizijom. U ovom dijelu zatvora život košta oko 1.500 dolara mjesečno.

San Pedro ima i svoju ekonomiju te osuđenici rade kao prodavci hrane, čuvari, pastori, berberi, krojači, stolari, obućari, a u zatvoru se nalazi i fabrika najčistijeg kokaina u ovom dijelu zemljine kugle. Tu je naravno i kockanje, klađenje i trgovina drogom i alkoholom.

Međutim, ono što još više čudi je što su od 1990. turisti u mogućnosti da plate kartu za ulazak u ovaj zatvor. Iako su zvanične ture ilegalne, čuvari su i više nego raspoloženi da prime mito i puste turiste unutra, piše “thevintagenews.com”.

(Telegraf.rs)