Kružni tok kod Crveni 7 rasteretiće saobraćaj Tuzle

Novina Glas TK prva je otkrila većinu projekata u Tuzli koji bi se trebali započeti i finalizirati u mandatu novog gradonačelnika Zijada Lugavića. U tadašnjem razgovoru sa Lugavićem istaknuto je da će jedan od projekata biti i gradnja kružnog toka kod popularnih „Crveni 7“, a svjedoci smo da je ova raskrsnica već urađena do pola i slijedi finalna faza radova.

Kružne raskrsnice, koje su se pokazale kao dobro rješenje za smanjenje saobraćajnih gužvi, postepeno dobijaju na značaju u gradu. Raskrsnica poznata kao „Crveni 7“, koja je dugi niz godina bila opremljena semaforskom signalizacijom, sada će postati kružna raskrsnica. Vrijednost ovog projekta iznosi oko milion i po maraka, a radovi su započeti krajem septembra i početkom oktobra.

Gradonačelnik Tuzle, Zijad Lugavić istakao je da će izgradnja kružnog toka na ovoj raskrsnici ubrzati protok saobraćaja, poboljšati kvalitet saobraćaja i trajati 120 kalendarskih dana. Radovi obuhvataju zamjenu vodovodne i kanalizacione mreže te izgradnju samog kružnog toka.

Izvođač radova je firma S.E – Sarajka iz Živinica koja za sada posao obavlja bez velikih problema i prepreka. Prvi dio kružnog toka je izgrađen i već se započelo sa izgradnjom drugog dijela koji se nalazi bliže zgradi Mellain i objektu gdje se nalazila legendarna trgovina „Crveni 7“ po kojoj Tuzlaci i poznaju ovaj dio grada.

„Nismo imali nikakvih problema i sve je proteklo u najboljem redu. Zadovoljni smo dinamikom posla i kada okončamo radove siguran sam da će vozači biti zadovoljni kako će to izgledati“, poručio nam je jedan od radnika S.E – Sarajka Živinice kojeg smo upitali da nam prokomentariše kako teku radovi.

Sredinom decembra u promet je pušten okončani dio kružnog toka kod „Crveni 7“ i sudeći po viđenom, tuzlanski vozači zadovoljni su urađenim poslom. Cijeli ambijent na ovom dijelu sjeverne saobraćajnice dobio je novi izgled i saobraćaj bi se trebao odvijati mnogo lakše u gradu koji već odavno ima problema sa gužvama na gradskim cestama.

Ovakav tip raskrsnice postaje sve češće saobraćajno rješenje u BiH, a iz Gradske uprave Tuzla ističu da ulažu mnogo sredstava u putnu infrastrukturu te planiraju izgradnju drugih kružnih tokova.

  1. J.