DUBOKO DISANJE: Budžeta nema, glasina ima

Neusvajanje budžeta TK za 2024. godinu, već privremenog finansiranja u prvom tromjesečju naredne godine, na posljednoj ovogodišnjoj sjednici Skupštine TK (15. decembra) kao da je bilo signal za to da se postave mnoga pitanja, na koja odgovora nema, ali i za glasine o tome da u vladajućoj koalicije ima trzavica i sukoba oko budžetskih apetita ili, kratko rečeno, znakova stanja koje se razlikuje od onoga što se javnosti predstavlja

Samo na trenutak, dok nije došao do informacija koje su to malo osvijetlile, potpisnik ovih redova je bio zbunjen podatkom da na posljednoj sjednici Skupštine TK, održanoj 15. decembra, nije usvojen Buudžet Kantona za 2024. godinu. Na dnevnom redu sjednice, uredno dostavljenom prije njenog održavanja, bilo je uvršteno razumatranje Nacrta budžeta, kao jedna od važnijih tema među 20, koliko je oplanirano. No, došlo je do nagle promjene, Budžeta nema, već je poslanicima ponuđena – i uredno sujvojena – varijanta sa privremenim finansirnajem TK u prvom tromjesečnju 2024.

Šta to znači ili, bolje rečeno, šta bi moglo značiti i šta se iza svega krije, na sjednici nije rečeno. Samo je naslućeno skrivanje, a objašnjenje, iako ga je opozicija srčano tražila, nije dočekano. Što je, logično, stvorilo manevarski prostor za glasine o tome da je riječ o uzdrmanoj harmobnije u vladajućoj SDA-DF koaliciji. Neki novinari su uspjeli iščačkati podatak o tome da su, naknadno, stigli zahtjevi za oko 70 miliona (u budžetu od oko 600 miliona KM), za neke nove prohtjeve, na primjer za MUP TK i neke socijalne potrebe. Pošto se koalicija do sjednice nije uspjela dogovoriti – što, naravno, ne priznaje – i neupućenom je jasno da se “iza brda nešto valja“.

Na sjednici Skupštine je, na uobičajen način, u vezi s mnogo predviđenih tačaka, počev od (ne)(prilika u UKC-u Tuzla pa nadalje, do punog izražaja došlo tracdicionalno ujedanje, prepucavanje i  neslaganje vlasti i opozicije. To,  međutim, nije ni popravilo, ni izmijenilo ništa od onoga što je za sjednoicu pripremljeno. A najmanje dovelo do toga da nam se maže zašto Budžet, iako je najavljeno da je nejgov nacrt pripremljen, nije ponuđen poslanicima. Uz pomenute glasine, koje mogu biti i osnovane, izgleda da se, ipak, radi o tome da je idila u koaliciji na vlasti poljuljana nekim neočekivanim i, očito, teško izvodljivim prohtjevima.

Upućeniji time nisu iznenađeni, pa s razlogom postavljaju pitanja, koja imaju sve više pristalica. Na primjer: kako to da vlast, koja javnost uvjerava u svoju stabilnost, agilnost, uspjeh i plodove, nije u stanju bez problema pripremiti ovaj najvažniji kantonalni dokument? Ili, ne manje važno pitanje: kako se to u TK-u u  vrijeme korone, kad je štošta bilo neregularno i u znaku vanrednih okolnosti, do isteka kalendarske godine uspijevao usvojiti budžet za narednu, a sada, kada korone nema, ali izgleda ima vanrednih (skrivenih) okolnosti, od toga nema ništa?

Nije sigurno da će se iko od dogovornih, u ovih desetak dana do isteka 2023. godine, smatrati obaveznim da javnosti odgovori na pomenuta i prateća pitanja. Ali, sigurno je da će funkcionisanje Kantona u prvom tromjesečju naredne godine biti objektivno ograničeno i uslovljeno količinom para koje su bile na raspolaganju u prvolm ovogodišnjem kvartalu. I da će neke od funkcija, a pogotovo promjene anbollje – koje bi se temeljile na očekivanju više sredstava – biti odložene za bolja veremena. Koja, kao što znamo iz višedecenijskog iskustva, dolaze odna kada ih proglasi onaj ko je na vlast, a ne onda kada to mi, građani, osjetimo i  tako nazovemo.

Kako god se raspetlja ono što se od javnosti krije, a što vrlo vjerovatno govori o trzavicama u odnosima u vladajućoj koaliciji – na šta je nedavno ukazalo neslaganje SDA i DF-a u vezi sa statusom porodilja – sigurno se  bez problema neće odvijati nastavak ove priče. To je izvjesno ne samo zbog toga što je opozicija, k'o zapeta puška, dežurna na čeki i kritici vlasti, već i zato što prilično neuvjerljivo djeluje objašnjenje (pravdanje) nadležnog ministra, koji neusvajanje budžeta obrazlaže čekanjem raspleta sa budžetom Federacije i podatka o tome koliko para će pripasti Tuizlanskom kantonu, pa će se tek onda moći precizno utvrditi kantonalni budžet.

Kad bismo se opuštenije i neodgovornije odnosili prema ovom obrazloženju, nazvali bismo ga neozbiljnim, ako ne i smiješnm. Ali, pošto kod nas malo šta zaslužuje opuštanje i smijanje, ovo je samo dodatni razlog za ozbiljnost. A po nekima i za osjećaj neizvjesnosti u vezi s tim kako će nam u TK-u biti u prvom kvartalu 2024. godine.