Krizni štab predložio antigensko testiranje i kraći period izolacije, u TK situacija ostaje ista?

Na sjednici Kriznig štaba Federalnog ministarstva zdravstva razmatrana je epidemiološka situacija u Federaciji BiH i mogućnost skraćivanja smanjenje perioda izolacije, pod određenim uslovima, pacijentima zaraženim koronavirusom, kao i perioda samoizolacije osobama koje su u bliskom kontaktu sa zaraženima.

Tako će po novom prijedlogu osobe koje su bile u bliskom kontaktu sa zaraženim odnosno članovi iste porodice u samoizolaciji boraviti deset dana ukoliko se nevakcinisane ili nepotpuno vakcinisane, odnosno vakcinisane sa jednom ili dvje doze vakcine. U slučaju da su potpuno vakcinisane, samoizolacije nema do eventualne pojave simptoma, ali nošenje maske i odgovorno ponašanje je potrebno.

„Za sve osobe za koje se utvrdi da su pozitivne na testu, ukoliko nisu kompletno vakcinisane takve osobe će biti deset dana u izolaciji s tim da će moći izaći sedmi dan pod uvjetom da imaju negativan test. Potpuno vakcinisanima, a zaraženima, predložena je izolacija od sedam dana, odnosno pet u slučaju negativnog testa“, izjavio je Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministara zdravstva.

Krizni štab također je preporučio da se forsira antigensko testiranje kako bi ljudi što prije znali rezultate testa i postupali u skladu s rezultatima, ali i zbog zdravstvenih sistema koji sa ovoliko velikim brojevima pozitivnih ne mogu odgovoriti svim zahtjevima na vrijeme.

Međutim, kada je u pitanju Tuzlanski kanton situacija se neće značajno promijeniti. Naime, za razliku od Kantona Sarajevo gdje se u domovima zdravlja već obavlja antigensko testiranje čiju češću primjenu je sada predložio i Krizni štab, u Tuzlanskom kantonu zdravstvene ustanove ne raspolažu ovakvom vrstom testova, dok antigenske tetsove privatnih ustanova ne priznaju. Iako se na zakazivanje PCR testiranja čeka po nekoliko dana, a isto toliko i na rezultate testa, iz resornog ministartva nabavku antigenskih testova, kažu ranije nisu planirali.

„Ostaje da vidimo da li će sa nivoa Federacije doći do ovakve odluke, koliko će ona biti obavezujuća za teritorij cijele Federacije, koliko će ona zapravo biti rigidna, pa ćemo na osnovu toga i mi postupati u narednom periodu. Ono što ja osobno smatram je da bi trebalo nastaviti vršiti testiranja PCR testom kod pacijenata s obzirom na veću i pouzdanost i naravno veće i benefite za samog pacijenta“, izjavio je Božo Jurić, ministar zdravstva TK.

Odluke Federalnog kriznog štaba će stupiti na snagu ukoliko ih usvoji Vlada Federacije BiH, no da li će i koliko biti provodive u svim kantonima, poput Tuzlanskog još je neizvjesno. Ono što je izvjesno jeste da broj novih slučajeva korona virusa raste iz dana i dan, te da zdravstvene ustanove u našem kanotnu već sada ne stižu odgovoriti svim zahtjevima kada je u pitanju testiranje.