Kriza na UNTZ: Nikad manje upisanih studenata na Univerzitetu u Tuzli!

Kao i prethodnih i ove godine na Univerzitetu u Tuzli bio je organiziran treći upisni rok, međutim nikada se do sada nije desilo da je na raspolaganju bila trećina od ukupnog broja slobodnih mjesta.Na kraju, od više od dvije hiljade slobodnih mjesta popunjeno je samo 1.600, a nedavno izabrana rektorica Univerziteta u Tuzli Nermina Hadžigrahić kaže da su brojni razlozi koji su doveli do ovakve situacije.

Na upit da li su do svega ovoga dovele konfuzije i političke igre kojima je smijenjen bivši rektor Samir Nurić, Hadžigrahić je kazala: “Svi smo svjedoci da je broj studenata koji započinju ovu akademsku godinu manji u odnosu na ranije godine i sigurno možemo govoriti o objektivnim razlozima, jer ovo nije jedino problem Univerziteta u Tuzli. I svi drugi se univerziteti suočavaju s manjim brojem studenata kroz upisne rokove. Svakako ima i subjektivnih razloga. Toga smo sami svjesni i na nama je da te razloge pokušamo otkloniti i da narednu akademsku godinu dočekamo s većim brojem studenata.”
Potrebna izmjena upisne politike

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK Zlatan Muratović kaže da je u narednom periodu planiran jedan proces evaluacije postojeće upisne politike.

“Kroz tu analizu napravit ćemo jedan potpuno novi model kada je upisna politika u pitanju. Posebno je značajno da mi imamo nizak broj upisanih studenata. To je činjenica na koju smo mi kao ministarstvo ukazivali, ali to je posljedica svakako i demografskih kretanja u društvu. Nadam se da ćemo kvalitetnijom prezentacijom našeg univerziteta, posebno prema zemljama regije i kapaciteta koji on nudi, uključujući i značajno kadrovsku bazi kojom raspolaže, privući i studente koji su iz regije”, dodao je Muratović.

Na drastično manji broj upisanih studenata, prema mišljenju Hadžigrahić, utjecala je i ekspanzija privatnih univerziteta koji djeluju u Tuzlanskom kantonu.

“Dio studenata je svakako otišao i na privatne univerzitete. Privatni univerziteti su naša realnost i oni trebaju biti javnim univerzitetima samo podsticaj da rade što bolje, da se više prilagođavaju onome što tržište traži, evropskom kvalifikacijskom okviru i potrebama u visokom obrazovanju”, smatra Hadžigrahić.
Ne zna se koliko profesora ima dvojni angažman

Veza između privatnih i javnih univerziteta, kada je riječ o najmnogoljudnijem kantonu u FBiH zasniva se i na radnom angažmanu profesora.

Tačan broj profesora koji sa tuzlanskog univerziteta trenutno imaju angažman na nekom od privatnih za sada nije poznato.

Inicijative o zabrani ovakvog načina rada su postojale u proteklom periodu, ali usvojene dosad nisu.

“U toku je prikupljanje podataka o profesorima koji rade i na drugim univerzitetima. Svakako ćemo se u narednom periodu baviti i tom temom te poduzeti odgovarajuće mjere”, naglasila je Hadžigrahić.

Medicinski fakultet u Tuzli ove godine je upisala Lejla Golić. Kako nam je kazala odsjek Zdravstveni studij, smjer sestrinstvo odlučila je upisati jer joj je želja da nakon Srednje medicinske škole dodatno usavrši svoja znanja.

“Raspitivala sam se o uvjetima studiranja na ovom fakultetu i nadam se da će sve proći u najboljem redu. Vidim se u BiH i odluka za upisivanjem ovog fakulteta nema nikakve veze sa trendom odlaska mladih iz naše zemlje”, istakla je ona.

Sanjin Živanović odlučio je upisati Mašinski fakultet u Tuzli, a očekuje da će u naredne četiri godine steći kvalitetno znanje.

“Mašinski inžinjeri najduže šest mjeseci nakon završetka fakulteta čekaju na pronalazak zaposlenja. Neki studenti čak imaju priliku na trećoj ili četvrtoj godini dobiti određeni posao u određenim firmama koje im poslije omoguće nastavak školovanja”, izjavio je Živanović.

(Nezavisni.ba)