Kota Jablaničkog jezera spuštena: Turisti otkazuju aranžmane, mještani očajni

Mještani Buturović polja kod Konjica i Jablanice su već danima zabrinuti jer je nivo vode u Jablaničkom jezeru počeo opadati. Istakli su kako im je to oštetilo posao i otežalo život, a strahuju i da će cijeli ekosistem biti narušen.

Kako nam je rekao Šerif Korić, jedan do vlasnika plaža u Čelebićima, mještani koji su vlasnici plaža, ugostiteljskih objekata, kampova i splavova održali su sastanak povodom ove situacije te su uputili poziv ministru za turizam HNK Ajdinu Teletoviću i direktoru HE Jablanica Ramizu Zahiroviću.

“Problem je niska kota Jablaničkog jezera. Ovo je vanredno jer se ranijih godina jezero ispuštalo krajem augusta ili 1. septembra. Niko nam nije rekao zašto se sada to dešava. Turisti koji su trebali doći otišli su na druga mjesta, a primjetan je pad broja turista na svim plažama. Ljudi koji žive od toga su na gubitku”, rekao je Korić za Klix.ba.

Ističe kako su nadležne inspekcije ispitale vodu i utvrdile da je ispravna i da se može i konzumirati. Crne mrlje koje se pojave su posljedice algi jer je sada tzv. period “cvjetanja vode”.

“Tokom posljednjih dana kota je na 266,80 centimetara što je problem. Razumijemo da nema vode i ne tražimo puno, samo da zadrže kotu ili je po mogućnosti povećaju za pola ili jedan metar. Ovo uništava ekosistem, problem je i ribama i pticama koje se tu gnijezde u ovom periodu”, kazao je Korić.

Vlasnici plaža istakli su na sastanku kako je ovo najniža kota u 65 godina postojanja jezera. Uputili su apel nadležnima i Elektroprivredi BiH, kao vlasniku, da dalje ne ispuštaju vodu jer bi svaki centimetar doveo do propasti. Nadaju se da će imati razumijevanja i da će pomoći općini Jablanica u njihovim nastojanjima da razviju turizam zahvaljujući ovom jezeru od kojeg žive mnoge porodice.

(Klix.ba)