Konstituisana Skupština Tuzlanskog kantona

Polaganjem zakletve 35 poslanika, izabranih na nedavnim općim izborima, danas je u Tuzli konstituisana Skupština Tuzlanskog kantona.

Najveći broj mandata ima SDP (10), zatim, SDA (9), potom PDA (7), DF (3), dok po dva mandata u Skupštini imaju Naša stranka, SBB i SBiH.

Uoči konstituirajuće sjednice, stranke tzv. građanskog bloka (SDP, DF, Naša stranka, SBB i SBiH) potpisale su okvirni sporazum o principima djelovanja u budućoj vlasti.

– Ovih pet stranaka formirat će vlast u TK. Sporazum ćemo u roku mjesec dana zajednički razraditi kako bismo napravili plan rada po načelima koja smo iznosili u predizbornoj kampanji. Naš cilj je uspostavljanje bolje, efikasnije i pravednije vlasti u TK – rekao je predsjednik KO SDP TK Enver Bijedić.

Prvi put u skupštinskim klupama TK sjedit će i poslanici iz Naše stranke, koji imaju dva mandata (Selim Bešlagić i Mirela Trepanić).

– Dokument koji smo danas potpisali postavlja suštinske i formalne okvire projektne saradnje između pet stranaka građanske orijentacije. S ciljem realizacije vizije Tuzlanskog kantona, kao prostora u kojem vladaju građanske vrijednosti, koji svoju multietničnost smatra svojom prednošću, s modernom, efikasnom i transparentnom upravom – rekao je predsjednik KO Naše stranke Mirsad Čamdžić.

Predsjednik Regionalnog odbora DF-a Zlatan Begić ističe da je prvi princip u djelovanju nove vlasti vezan za vladavinu prava u svim oblastima.

– Težit ćemo depolitizaciji javnog sektora, kao i obaveznoj javnoj konkursnoj proceduri uz objektivne kriterije. Nulta tolerancija je na korupciju, a dogovoreni su i principi u sportu, kulturi, obrazovanju. Na unapređenju svih oblasti radit će ekspertni timovi koji će uskoro biti formirani – kazao je Begić.

Prema trenutnom stanju u Tuzlanskom kantonu, SDA ide u opoziciju, a predsjednik kantonalnog obora stranke Bego Gutić je kazao da je zbog stabilnosti kantona i njegovog prosperiteta potrebno napraviti široku programsku koaliciju. Naglasio je i da bi koalicijska vertikala trebala biti uspostavljena od državnog nivoa prema kantonu.

“Skupštinska većina od 19 poslanika nije garancija stabilnosti koju mi zagovaramo u TK. Ukoliko se desi da SDA ostane u opoziciji bit ćemo konstruktivni. Neophodno je da postoji jedinstvena koalicija od nivoa države do kantona, jer niko ko ne bude imao prohodnost prema višim nivoima neće imati mogućnost da ispuni obećanja koja je dao biračima”, rekao je Gutić.

Nakon izbora privremenih komisija za izbor i imenovanje Skupšine TK i administrativne, sjednica je prekinuta zbog konstituiranja klubova naroda, nakon čega će biti nastavljena formiranjem kolegija i rukovodstva Skupštine TK.

Novoizabrani poslanik u Skupštini TK iz SDP-a Dževad Hadžić rekao da nema razgovora sa strankama koje nisu članovi građanskog bloka.

(nezavisni.ba)