Konferencija za medije u MUP-u TK: Elvis Ćustendil je pucao iz službenog pištolja

Uposlenik MUP-a TK, Elvis Ćustendil, koji je sinoć ubio Amru Kahrimanović, pucao je iz službenog pištolja, rečeno je na konferenciji za medije, održanoj danas u MUP-u TK.

Od jutros suspendovani policajac Ćustendil, bio je treći dan na godišnjem odmoru, ali je imao službeni pištolj, što nije u skladu sa pravilnikom. Naime, uposlenici MUP-a kada su na godišnjem ili bolovanju, trebaju da predaju pištolj, što se evidentira.

Iako je bilo špekulacija da se Ćustendil znao bahato ponašati i praviti probleme, nije bilo zvaničnih prijava. Također nije poznato da je imao mentalnih problema.

– Do ovog momenta ne rapolažemo sa saznanjima da je Elvis Ćustendil imao probleme ili konflikte sa kolegama. Zvanično nikad nije prijavljen, 2020. godine bio je disciplinski odgovoran, odnosno kažnjen zbog povrede službene dužnosti, saobraćajne nesreće koju je prouzrokovao pod uticajem alkohola, čime je nanio štetu ugledu MUP-a i iz tih razloga je disciplinski sankcionisan, rekao je Korman.

I pored ovakvih događaja, sigurnosna situacija u TK je zadovoljavajuća, rečeno je danas, a nakon sinoćnjeg ubistva biće pojačana policijska kontrola u gradu kao i prijavljivanja predaje službenog oružja kada su uposlenici MUP-a na godišnjem ili bolovanju. Od ranije je poznato da nedostaje policijskih službenika, zbog nedostatka finansijskih sredstava ne sprovode se ni redovni sistematski pregledi. Zadnji je bio u ratnom periodu, odnosno 1993. godine. Korman je rekao da pokušava da organizuje ljekarski pregled kako je stupio na dužnost, uspio je obezbijediti sredstva 2022. godine za pregled 300 pripadnika Jedinice za javni red i mir i Jedinice za specijalnu podršku. Ove godine planiran je sistematski pregled za sve.

Sabina Mešić – Tuzlarije