Kompanija iz Gračanice preuzela sarajevsku firmu Centrotrans Tranzit

Kompanija Index d.o.o. iz Gračanice preuzela je sarajevsku firmu Centrotrans Tranzit, a riječ je o višemilionskoj akviziciji.

Index je, naime, u četvrtak (28. oktobar) kupio oko 48 posto dionica sarajevske firme za četiri miliona KM, saznaje BiznisInfo. Prije toga je, u proljeće 2019. stekao oko 44 posto dionica za oko 2,3 miliona KM i tako je počelo njihovo preuzimanje sarajevske firme.

Nakon jučerašnje kupovine, posjeduju oko 98 posto dionica Centrotrans Tranzita što im omogućava da istisnu preostale male dioničare i postanu 100-postotni vlasnici, a cijelo preuzimanje konačnici će ih koštati oko sedam miliona KM.

Centrotrans Tranzit je osnovan 1963. godine kao dio kompanije Centrotrans Sarajevo zadužen za pružanje usluga prijevoza, pretovara roba, održavanja i remonta vozila, a posjeduju brojnu građansku operativu.

Danas je ova samostalna kompanija locirana na autobazi “Centrotransa” Stup na sjeverozapadnom izlazu iz Sarajeva gdje posjeduje i nekretnine na atraktivnoj lokaciji. Upravo tih tridesetak hiljada kvadratnih metara je dobar motiv za preuzimanje ove firme s obzirom na to da je u krizi već neko vrijeme – računi su im blokirani, a radnici su se žalili da mjesecima nisu primili plate.

Važno je napomenuti da ova kompanija nema ništa s firmom Centrotrans Eurolines.

Firma Index Gračanica, pak, osnovan je 1985. godine sa osnovnom djelatnošću mašinska obrada metala. Prema registru poslovnih subjekata, njen vlasnik je Fahir Humić.

Index d.o.o. je sebe postavio na tržištu kao firmu koja ima mogućnost izvršavanja visoko sofisticiranih zadataka za koje su dokaz mnogobrojni uspješni projekti.

Kako je vrijeme odmicalo Index Gračanica je polako počeo da se uključuje u precizniju mašinsku industriju, posebno mašinsku obradu metala na najmodernijim CNC mašinama.

Ova kompanija se stalno širi, napreduje i ulaže, a njenu profesionalnost prepoznale su mnoge firme iz EU.