Danas 19. međunarodni turnir u boksu ”Banovićki pobjednik”

Banovići će danas biti centar boksa u našoj zemlji. Okupit će se bokseri iz BiH i još četiri zemlje na 19. međunarodnom turniru ”Banovićki pobjednik”. Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Općine i RMU Banovići uz poštivanje epidemioloških mjera, bez prisustva publike.

Prve bokserske zahvate načinio je ovdje. Bilo je tu pobjeda, ali i poraza. Enid Numanović iz Banovića, sa sadašnjom adresom u Sarajevu, uspješan je sportista u našoj zemlji i svijetu. Mnogo puta nastupao je pred domaćom publikom, u mečevima međunarodnog turnira u boksu ”Banovićki pobjednik”. Ove godine je također učesnik, žali zbog nedostatka publike, ali vjeruje da će oni koji budu gledali mečeve putem live streama, uživati u manifestaciji.

”Ove godine neću raditi meč, ali hoću raditi sparing, sa kolegom iz Zenice, sa težim protivnikom radim, pretpostavljam da će svi uživati u tome”, navodi Enid.

Manifestacija je tradicionalni događaj koji na jednom mjestu, u sportskoj dvorani, okupi emintentne boksere iz BiH, susjednih zemalja, ali i šire.

”Imat ćemo priliku da vidimo naše komšije, prvenstveno Mađare, Austrijance, boksere sa Kosova, Hrvatske i BiH. Imat ćemo program gdje će nastupiti pet mečeva u olimpijskom boksu, više sparing mečevi, a imat ćemo i sedam profesionalnih bokserskih mečeva, momaka koji su već rangirani na evropskoj i svjetskog rang listi”, kaže Zaim Numanović, predsjednik Skupštine KBS ”Banovići”

Organizatori izražavaju žal jer će i ovogodišnji događaj proteći bez publike, ali raduje da će svi ljubitelji ovog sporta bez obzira gdje se nalazili, moći manifestaciju pratiti putem live streama. Ove godine, podrška 19. turniru ”Banovićki pobjednik” nije izostala od Općine i Rudnika mrkog uglja Banovići.

”Banovićki pobjednik je manifestacija koja je svake godine bila uvrštena u program obilježavanja Dana općine, ove godine zbog tehničkih razloga to nije, ali uspjeli smo da riješimo probleme, dogovorili smo se da Općina Banovići, Rudnik i KBS da nastave tu tradiciju, da ne prekidaju”, ističe Bego Gutić, načelnik Općine Banovići.

U Klubu borilačkih sportova ”Banovići” navode da oni neće prestati raditi sa mladima, trudit će se razvijati sport, ali i osvajati značajne medalje. A do sada su osvojene mnoge.

”Imamo mi dvije evropske medalje, jednu mediteransku, to je u boksu, u kik boksu jednu svjetsku i jednu evropsku. Imamo medalja i sa međunarodnih turnira, ekipno smo bili sedam puta prvaci BiH. Imamo generacije od 1993. do 2001.”, navodi predsjednik Skupštine KBS ”Banovići”.

Ostalo je prostora i za osvajanje novih medalja, kada dođu  bolja vremena. Iz Banovića poručuju da je bitno da djeca treniraju, druže se i bave sportom, bez obzira o čemu se radi.

”Bitno je mladima, djeci da krenu trenirati bilo koji sport. Treba im dati da probaju par sportova da vide koji im odgovara, drugačije dijete počne da raste, da razmišlja, kad trenira nešto”, naglašava Enid.

Ovogodišnji ”Banovićki pobjednik” bit će održan danas u 18 sati u Sportskoj dvorani, a u Klubu borilačkih sportova Banovići, nadaju se da će već naredne godine turnir organizovati sa boljom epidemiološkom situacijom, kada će publika moći pratiti mečeve i navijati za svoje miljenike.