Kompanija Bingo: Podijeljen sadni materijal poljoprivrednicima Semberije

U cilju osnaživanja semberskog kraja i stvaranja organizovane proizvodnje, kompanija Bingo u saradnji sa Federalnim ministarstvom izbjeglica i raseljenih lica i gradom Bijeljina danas je članovima Zadruge “Agrofarmer” iz Janje vršila podjelu sadnog materijala i đubriva za poredstojeću sjetvu krompira industrijskih sorti Opal i Panda.

Cilj ovog projekta je kontinuirana organizovana proizvodnja, otkup i plasman proizvoda, uz utvrđene vrijednosti proizvoda sa urednom naplatom, što predstavlja prvi stabilan projekat sa izvjesnim finansijskim ishodom za poljoprivrednike.

– Danas ćemo podijeliti sadni materijal članovima OPZ “Agrofarmer”, koji je dovoljan za 443 dunuma zemlje. Obezbijedili smo 62 tone krompira industrijskih sorti Opal i Panda. Također ćemo podijeliti i 55 tona đubriva, 51 kooperant zadruge će zasaditi krompir do sredine aprila, a prve količine krompira očekujemo već u septembru. Najvažnije je da smo poljoprivrednicima pružili podršku tokom cijelog procesa: od sadnje do naplate. Kompanija Bingo će otkupiti sve proizvedene količine krompira za potrebe fabrike “Semberka” – izjavio je Zlatan Pejić, rukovodilac fabrike “Semberka” iz Janje.

Direktor OPZ “Agrofarmer” Mujo Bogaljević istakao je kako su svi članovi zadruge koji su se prijavili za sjetvu dobili sadni materijal i đubrivo, niko nije odbijen.

– Ovaj projekat je od velikog značaja za poljoprivrednike i zadruga će se pobrinuti da isprati kompletan proces, od podjele sadnog materijala i đubriva, preko razvoja sorte do otkupa – kazao je Bogaljević.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić zahvalio je Federalnom ministarstvu za raseljena lica i izbjeglice i kompaniji Bingo što su prepoznali potencijal semberske regije i što su odlučili ulagati u Semberiju:

– Zahvalio bih i zadruzi koja ima značajnu ulogu u svemu ovome. Osim finansijske podrške, grad će pružiti i stručnu pomoć na terenu.

– Sa kompanijom Bingo smo partneri u raznim projektima već dvije godine i zadovoljni smo dosadašnjim rezultatima na projektima održivog povratka. Ministarstvo u ovom projektu pruža finansijsku potporu za 42 povratničke porodice koje u posjedu imaju 380 dunuma zemlje koju obrađuju i na kojoj će biti zasađen krompir – istakao je pomoćnik federalnog ministra za raseljena lica i izbjeglice Sead Kopić.

Da je “Semberka” postigla izvanredne rezultate govori i činjenica je Semberski dodatak jelima od 0,5kg i 1kg postao lider u kategoriji dodataka jelima od povrća, u trgovačkom lancu Bingo. Fabrika će tokom 2017. godine raditi punim kapacitetom, a planirani su i noviteti.

– Od aprila pa sve do kraja godine fabrika će dnevno prerađivati 50 tona svježeg povrća na čemu će biti angažovano i do 130 ljudi. Prerađuju se paštrnjak, mrkva, krompir i srijemoš. Obzirom da su ulaganja u opremu nastavljena i u ovoj godini, kupljene su nove mašine za začin i supe, kao i novi selektor za sušeno povrće. Tokom ove godine planirano je lansiranje novih proizvoda: supe, bio začin i pakovano sušeno povrće. Uz sve navedeno, možemo biti zadovoljni jer će fabrika da radi punim kapacitetom – kazala je Sanela Telalović-Adanalić, tehnolog.

Svi proizvodi koji su do sada lansirani dostupni su u Bingo trgovinama, a kupci su dali najveći doprinos pozitivnom razvoju ove priče opredjeljenjem za domaći, kvalitetan proizvod. Osim u maloprodaju, povrće se proizvodi i za izvoz u zemlje Evropske unije. Prošle godine je izvezeno 5 tona srijemoša, a izvoz je planiran i u 2017. godini.

Osim podrške kupaca, važnu ulogu imaju i entitetska ministarstva poljoprivrede od kojih se očekuje da prepoznaju značaj ovakvih projekata i da ih podrže.