GIKIL Lukavac-Nema potrebe za širenjem panike

Današnji događaj u krugu Global Ispat Koksne Industrije Lukavac  nije prouzrokovao ekološku katastrofu niti se radilo o ozbiljnijem incidentu, saopštili su iz GIKIL-a.

Naime, došlo je do poremećaja u tehnološkom procesu rada na koksnoj bateriji V koji je brzom reakcijom saniran.

Također, iz GIKIL-a su potvrdili da jeste došlo do određene emisije ispuštenog gasa, međutim, kako je potvrdio  Jasmin Imširović, mendžer za okoliš Global Ispat Koksne Industrije Lukavac, nije se radilo o većoj nesreći.

-Procjena tehničkog osoblja u trenutku ovih dešavanja je bila da nije došlo do nesreće većih razmjera stoga nismo o tome obavještavali Opštinski štab Civilne zaštite. O istom je odmah telefonskim putem obaviješten načelnik Opštine Lukavac i i Federalna inspektorica za zaštitu okoliša Maida Bešlagić – kazao je Imširović.

Također, bitno je  naglasiti da tokom ispada nije bilo povrijeđenih osoba, te da je proces stavljen pod kontrolu u kratkom roku, a proizvodnja se i dalje odvija normalno.

-U GIKIL-u imamo standardnu operativnu proceduru ponašanja u ovakvim i sličnim situacijama na koje smo spremni pravovremeno odreagovati u svakom momentu, zbog čega se naši uposlenici kao i građani mogu osjećati sigurno – poručio je Imširović.

Iz GIKIL-a se zahvaljuju radnicima, građanima kao i načelniku Opštine Lukavac, gospodinu Edinu Deliću, na podršci i ukazanom povjerenju i razumijevanju.