Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH posjetila Tuzlu

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH u obilasku većih gradova Bosne i Hercegovine, posjetila je Tuzlu i u Gradskoj upravi razgovarala sa gradonačelnikom Jasminom Imamovićem.


Sastanku su prisustvovali predsjednik Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Faruk Kapidžić, članica Anđelina Ošap-Gaćanović, član Zoran Mikulić, izvršni dužnosnik Mirzah Fočo i pomoćnica za naslijeđe,te stručna saradnica, Mirela Mulalić Handan.


Prema riječima gradonačelnika Tuzle, Jasmina Imamovića, kulturno i prirodno naslijeđe i ljudi najvažniji su faktori razvoja. “Čast nam je da je Grad Tuzla bio domaćin predstavnika nacionalne Komisije za očuvanje spomenika i što imamo priliku da prezentiramo dio kulturnog naslijeđa Tuzle. Imamo višegodišnju dobru saradnju sa puno razumijevanja u kontinuitetu i to nam je drago”, istakao je gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović.


Prvi predsjedavajući Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, Faruk Kapidžić ističe da je Komisija u novom sazivu u obilasku gradova i općina kao i da održava radne sastanke sa predstavnicima vlasti. Do sada smo bili u Mostaru, Banja Luci i Sarajevu. Tuzla je najinteresantnija u smislu postojanja velikog broja nacionalnih spomenika, sa ostacima daleke historije, od 5000-6000 godina do bliske historije, gdje je kulturno naslijeđe naš ogromni benefit koje vjerovatno malo koristimo. Komisija je tu da zaštiti kulturno naslijeđe. Sa gradonačelnikom Tuzle, Jasminom Imamovićem ćemo obići još neke vrlo interesantne lokacije za koje ćemo u narednim sastancima pronaći put kako ih zaštititi od daljih propadanja,kazao je Kapidžić.


Nakon radnog sastanka članovi Komisije su sa gradonačelnikom Imamovićem obišli neke od najznačajnijih lokacija kulturno-historijskog i privrednog naslijeđa u Tuzli.

Duška REBIĆ