Komisija za borbu protiv korupcije Skupštine TK analizira čak 180 prijava građana

Članovi Komisije za borbu protiv korupcije Skupštine TK, jednoglasno su podržali prijedlog Zakona o prijavljivanju, porijeklu i kontroli imovine izabranih dužnosnika, nositelja izvršnih funkcija i savjetnika u TK.

Usvojen i Izvještaj o finansijskoj reviziji Budžeta TK za prošlu godinu, kao i Program mjera za otklanjanje propusta i finansijskih izvještaja konstatovanima od strane Ureda za reviziju institucija FBiH.

Jednoglasno su članovi Komisije za borbu protiv korupcije Skupštine TK, glasali za prijedlog Zakona o prijavljivanju, porijeklu i kontroli imovine izabranih dužnosnika, nositelja izvršnih funkcija i savjetnika u TK. Smatraju to velikim napretkom, jer treba pratiti tokove novca izabranih zvaničnika na svim niovima vlasti TK.

– Ono što smo kroz raspravu vidjeli je da mislimo da bi trebalo možda pokrenuti mogućnost da Zakon bude primjenjiv i na ostale građane TK kako bi prevenirali korupciju na našem kantonu – ističe Nedžad Hamzić, predsjednik Komisije za borbu protiv korupcije Skupštine TK.

Članovi Komisije su jednoglasno podržali i Izvještaj o finansijskoj reviziji Budžeta TK za prošlu godinu, kao i Program mjera za otklanjanje propusta i finansijskih izvještaja, koje je utvrdio Ured za reviziju institucija FBiH. Konstatovano je da je trenutno u toku analiza čak 180 prijava građana koje se odnose na moguće zloupotrebe položaja i korupciju, a sve prijave se provjeravaju, piše RTVTK.