Komentar: Na Gradini ništa lijepo

Bolje upućeni u društvene prilike vrlo dobro se sjećaju šta je nekada bila narodski rečeno bolnica na Gradini. JZU Univerzitetski klinički centar Tuzla predstavljao je jednu od najrazvijenijih ustanova na ovim prostorima i gotovo da ne postoji gost koji je posjetio Tuzlu, a da nije po protokolu pohodio i bolnicu na Gradini.

Vrhunski uslovi, stručnjaci, međunarodna saradnja sa gotovo svim medicinskim centrima u regionu, prekookeanske zdravstvene saradnje…Samo su neki od detalja koje navodimo kada se govori o nekadašnjem UKC – u. Nažalost, nekadašnjem, jer u međuvremenu smo dobili nešto sasvim treće od sada već bivšeg ponosa kantonalnog i tuzlanskog zdravstva.

Kako drugačije i objasniti posljednje vijesti sa Gradine koje su nanovo sablaznile javnost.

Naime, istražitelji Sektora kriminalističke policije MUP – a TK, a na prijedlog Tužilaštva TK i po naredbi Kantonalnog suda Tuzla, obavili su pretres u prostorijama JZU UKC Tuzla i na drugim lokacijama!?

Izuzeta je određena dokumentacija i drugi predmeti koji se vežu za postupak nabavke linearnog akceleratora, CT simulatora i druge prateće opreme koja je neophodna u postupku liječenja onkoloških pacijenata. Podsjetićemo vas da je to aparat (linearni akcelerator) čije nabavljanje traje preko godinu dana, a javnost već odavno bjesni i ne može da vjeruje kako tenderi za nabavku aparata padaju već tri puta zbog žalbe ponuđača.

Dok tenderi padaju pacijenti su primorani putovati i spas tražiti daleko od UKC Tuzla, a sudeći po aktivnostima MUP – a TK očito je da sumnjaju u neke mutne radnje. U prekršene procedure, pogodovanje određenim ponuđačima i sl.

“Radi se o nastavku intenzivnih provjera i istražnih radnji kojima se utvrđuje da li se tako pogoduje nekome od dobavljača. Tužilaštvo će u daljem radu na predmetu obaviti potrebna vještačenja, saslušati određeni broj osoba u svojstvu svjedoka i poduzeti druge potrebne istražne radnje”, saopšteno je iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona.

Glavni protagonisti posljednjih aktivnosti policije bili su Denijal Tulumović, nekadašnji direktor UKC Tuzla i Šefik Husić, pomoćnik direktora za sestrinstvo na UKC Tuzla. Od ovog dvojca su oduzeti mobilni telefoni, te je obavljen pretres kancelarija i automobila.

Šta li će se pronaći u oduzetim mobitelima saznaće se nakon pregleda, no sudeći po aktivnostima policijskih organa čini se da je dvojac Tulumović – Husić podvučen kao onaj koji je najsumnjiviji u slučaju „akcelerator“.

Očekivano, u javnosti se odmah pojavila i informacija da su Tulumović i Husić visokopozicionirani članovi SDA. Tulumović je čak bio i premijer Tuzlanskog kantona, a Husić je trenutno predsjednik Gradskog odbora SDA Tuzla.

I dok za Tulumovića znamo da ga je javnost upoznala kao poprilično bezprizornog premijera TK i direktora UKC Tuzla, Husić se za sada pokazuje u drugom svjetlu. Dečko koji obećava već je upoznao javnost sa svojim kapacitetima kada je nedavno na stranačkom iftaru izjavio onu nebulozu o „…slobodnoj teritoriji Općine Tuzla…“.

Sasvim dovoljnu izjavu da izrevoltira mnoge, ali i nabaci volej loptu opoziciji koja ga je tih dana sa zadovoljstvom iskritikovala.

Husića to očigledno ne dotiče mnogo, a zli jezici sa Gradine reći će da je nastavio svoje bahato ponašanje udubljen u ulogu moćnika. Još uvijek je nepoznato da li Husić glumi silnika jer u svojim rukama ima moć ili ima „leđa“ pa se sukladno s tim i ponaša kao kabadahija u pokušaju.

Bilo kako bilo, prosto je nevjerovatno da tuzlanska SDA ne može pronaći neku osobu koja će voditi gradski odbor a da će barem djelimično steći simpatije Tuzlanki i Tuzlaka. Husić srlja iz skandala u skandal i nije baš osoba kojom se u SDA mogu ponositi. Ili jeste?

I dok policija istražuje po Gradini, za to vrijeme UKC Tuzla polako klizi dublje i dublje. Mnogo toga na Gradini nedostaje. Ne samo akcelerator, već i posteljine, osnovnog pribora, kvalitetnije hrane, ulja…stručnijeg kadra i manira.

Zakukuljeni u svom svijetu nepotizma, egocentričnosti i sujete, bivši i sadašnji čelnici sektora na UKC Tuzla kao da ne shvataju u šta su godinama pretvarali popularnu Gradinu. Da to više nije ponos zdravstvenog sistema Tuzle i TK, već mjesto kojim kruže inspektori i iz kojeg se bježi glavom bez obzira.

J. Jeremić