Kolika je prosječna cijena novih stanova u BiH: Kvadrat za godinu poskupio za 450 KM

Cijene stanova i dalje vrtloglavo rastu. Nakon dugogodišnje stagnacije, cijene u jeku pandemije bilježe prva povećanja. A zaustavljanja nema. Naprotiv. Samo za godinu, cijena kvadrata poskupjela je za gotovo 450 KM.

Prema podacima Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine, prosječna cijena novih stanova početkom ove godine iznosi 2.248 KM po kvadratnom metru. To je za 23 posto više u odnosu na prosječnu cijenu stanova u 2021. godini. Ukoliko uporedimo samo prvi kvartal 2021. i 2022. godine, onda je razlika skoro 25 posto, gdje dolazimo do tih 450 KM.

Bh. građani plaćali su skuplje, ali i kupovali više – pa je broj prodatih novih stanova, početkom ove godine, u odnosu na prvi kvartal 2021., veći za 1,5%. Prodato je 627 stanova.

Ukoliko za isti period analiziramo samo područje Federacije BiH, vidimo da su građani u ovoj godini za 3,9 % posto povećali kupovinu. Prodato je 265 stanova, a najviše u glavnom gradu BiH, 117. Tu je prosječna cijena kvadrata iznosila skoro 2 hiljade i 400 KM. U ostalim prodručjima, prosječna cijena gotovo hiljadu i 900 KM. To su prosječne cijene – one konkretnije, kreću se od 2 i po do 6 hiljada.

Iako entitet Republika Srpska ima povoljnije cijene stanova, on u prvom kvartalu ove godine, u odnosu na prošlu, bilježi najviši rast cijene, za 37 %. To je rezultiralo nešto manjom prodajom, za 0,3 posto.

Razloge poskupljenja stučnjaci ponajviše vide u poskupljenju elemenata gradnje. Prema podacima Agencije za statistiku BiH, za godinu dana cijena građevinskog zemljišta je sa 185 maraka povećana na 226, u prosjeku. Cijena gradnje i dobit izvođača povećani su na hiljadu i 426, dok su ostali troškovi porasli na 596 KM.

Cijene stanova porasle su i zbog ulaganja u nekretnine. Time je povećana potražnja, koju trenutno ne prati ponuda. No, sa ovakvim tržištem nekretnina ne bori se samo naša zemlja. Povećanje cijena stanova zabilježeno je i u zemljama regiona – oko 30 posto u odnosu na raniji period. No, treba uzeti u obzir i kupovnu moć građa BiH. Zbog toga se većina, ipak, odlučuje na iznajmljivanje stanova, piše federalna.ba.