Direktor PIO/MIO FBiH: “Pomoć Vlade TK penzionerima je presedan koji će natjerati i druge na slične mjere”

Penzioneri iz Tuzlanskog kantona s najnižom penzijom dobiće po stotinu maraka jednokratne pomoći.

Dok u izbornoj godini dobijaju pomoć, postavlja se pitanje koliko će to značiti ovoj populaciji koja se odavno suočava sa siromaštvom? Šta je sa onima koji nemaju ni najniža primanja? – piše BHRT.

A da je baš to – kap vode u moru – kaže nam i predsjednik Saveza udruženja penzionera Tuzlanskog kantona, napominjući da je ovoj najugroženijoj populaciji svaka marka bitna, a za bolji položaj su neophodni veći koraci.

„Da se kroz socijalne programe i kroz povećanje najnižih penzija što prije interveniše i spasi ovakvo katastrofalno teško stanje“, navodi Haso Halilović.

Vijest o jednokratnoj pomoći penzionerima naišla je i na brojne reakcije javnosti o isplati u izbornoj godini. Nadležni demantuju da se radi o predizbornoj kampanji.

„Ovo je presedan koji će natjerati sve institucije vlasti da sličnu mjeru poduzmu kod svojih penzionera ili onog stanovništva za koje odgovaraju“, smatra direktor Zavoda PIO/MIO FBiH Zijad Krnjić.

Koliko vlasti brinu o građanima svjedoče i na hiljade onih koji ne mogu ostvariti ni pravo na minimalnu penziju, a tek jednokratnu pomoć. Jedna od njih je i bivša radnica Resod Guminga Tuzla, koja je veći dio života provela na radnom mjestu i zbog papirologije godinama čeka na penzionisanje, narušenog zdravlja i bez primanja.

“Ova država ne misli na ove svoje bivše radnike, zaposlenike koji su radili i u ratu. Došli smo do ništa. Ovo je sramota”, kaže Sabaha Sadiković.

Jednokratna pomoć osigurana je za 35.466 penzionera sa najnižom penzijom, za što iz Kantonalnog budžeta ide nešto više od tri i po miliona KM. Godine su proveli na radnim mjestima, a danas kupuju hljeb i lijekove na veresiju, nadaju se jednokratnoj pomoći, a mnogi penzionisanje i ne dočekaju.