Kolektivni otkaz ili prekid štrajka: Vlada TK pred odlukom

Neizvjesnost oko štrajka doktora u Tuzlanskom kantonu još uvijek traje. Sve će biti poznato sutra, najkasnije do 15 sati, kada zasjeda Štrajkački odbor Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK. Postoje dvije opcije kolektivni otkaz oko 1.000 doktora ili prekid štrajka.

Vlada TK obavezala se da će pismeno obavijestiti Sindikat doktora o dvije ključne stvari, a to su reprezentativnost sindikata i kolektivni ugovor.

– Imali smo jučer još jedan sastanak oko kolektivnog ugovora i ostalo je da se Vlada očituje oko nekoliko sitnih stvari koje ne mijenjaju suštinu. Rješenje o reprezentativnosti Strukovnog sindikata doktora stoji već tri mjeseca u ladici, a to se može završiti za dva minuta. Bez priznavanja reprezentativnosti u TK mi praktično nismo socijalni partneri i bez toga nema nikakvog drugog dogovora – kaže predsjednik Štrajkačkog odbora dr. Admir Suljić.

Dodajmo da je Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije reprezentivan na nivou Federacije BiH.  U TK ovaj sindikat okuplja 1.020 članova, od ukupno 1.119 doktora koji rade na području kantona.

– Reprezentivnost je stvar odluke Ministarstva za rad i socijalnu politiku TK. Mi znamo da je to rješenje već napravljeno, ali nedostaje volja da se potpiše. Mi preko reprezentativnosti na nivou FBiH trebamo dobiti isto u TK, ali vidjet ćemo sutra do kraja radnog vremena – pojašnjava Suljić.

On naglašava da doktori neće popustiti kada je u pitanju kolektivni otkaz, ali da se nada da do toga neće doći.

(Nezavisni.ba)