Kolektivna izložba Artističke Radne Akcije “Oblik“ otvorena u Tuzli

U velikom galerijskom prostoru Ateljea „Ismet Mujezinović“ u Tuzli upriličena je završna izložba Artističke Radne Akcije „Oblik“ na kojoj je učestvovao veliki broj ljubitelja umjetnosti.
Na izložbi koja je međunarodnog karaktera mogu se pogledati skulpture, crteži, instalacije i fotografije , a izlagači su 11 umjetnika, među kojima su: Aleksa Vidaković, Amel Hodžić, Dejan Slavuljica , Edina Selesković, Halim Ahmedspahić, Alen Džindo, Mirsad Hadžiefendić , Mirza Smajlović, Neda Musić, Petar Hranuelli i Samir Aganović, koji su se predstavili sa svojih 30 djela koje su izložili na ovoj završnoj izložbi .
Kako je istakao na otvaranju izložbe predsdjednik Udruženja „Oblik“ Mirsad Hadžiefendić , ovo je treća Akcija , riječ je o projektu koji je održan tokom ljeta, a koji je okupio mlade slikare, grafičare,kipare i muzičare, sa ciljem da podstiče mlade da profitiraju svoje umjetničke vještine, te da kao kreativci dobiju prostor za moguućnost vlastitog umjetničkog izražaja. U 100 dana je bilo 45 događaja, kreativci su i sadašnje izložbe 11 autora, dizajnera, skulptura, grafičara, kipara i muzičara.Ove završne godine fokus je bila Zlatarska ulica, ali smo koristili i druge lokacije i kao kruna aktivnosti je kolektivna izložba koja je označila i njen završetak, istakao je Mirsad Hadžiefendić, predsjednik Udruženja „Oblik“.
Učesnik izložbe je i Petar Hranuelli koji je stigao iz Hrvatske iz Zagreba gdje živi od 2006 godine, ali je svoja djela stvarao na otoku Braču .Izlagao je od 1994 godine i imao je do sada 64 samostalne izložbe i 118 skupnih u zemlji i inostranstvu.Dobitnik je mnogobrojnih priznanja i nagrada u zemlji i inostranstvu .
Hranullijev opus matreijalnom vitalčnošću vezan je za otok Brač.Kamene skuplpture formi apstraktnih iz figurativnog prikazuje najčešće žene(Venere) i ljude koje kleše u kamenu, nekada i drugim materijalom, poput stakla i manjeg formata bilo da se radi o skulpturi ili javnog karaktera odlike su Hranullijevog stvaralaštva. Tako su njegove dvije skulpturte „Pad Europe“ i „Čekala muža na klupici“ su upotpunile ovaj događaj . Na pitanje , odkud u Tuzli na ovoj izložbi, sa ponosom ističe da je bio u Brčkom na druženju i preko Mirze Smajlovića je stigao u Tuzlu.Prije toga je izlagao na samostalnim izložbama u Trebinju i Foči, ali je oduševljen organizovanjem ove izložbe u Ateljeu velikog slikara u Tuzli.
Među učesnicama na izložbi je i svjetska umjetnica, Edina Selesković , koja je rođena u BiH,a u SAD-u živi od 1991 godine.Diplomorala je na poznatoj likovnoj akademiji Corcoran school of Art u Washingtonu na odsjeku skulpture.Iz ateljea u Njujorku , njeni radovi su izložni na preko 100 samostalnih i grupnih izložbi u galerijama širom Sjedinjenih Država, te u Evropi i Aziji. Edina je dobitnica brojnih nagrada, a 2021 njena instalacija RSD Sloboda je dobila No Limit zlatnu nagradu. Instalacija think Freedom  dobila je nagradu od Sorrento Fondacije u Sorrentu, Italija. Edina je redovna članica internacionalne akademije nauka i  umjetnosti u Bosni i Hercegovini.
Sa svojim figurativnim slikarstvom predstavio se i Mirsad Hadžiefendić koji svojim radom budi uzbuđenje i radost , čežnju i mnogo emocija .Ovaj veliki umjetnik voli život i ljude , te smatra ukoliko učini dobro bar jednom čovjeku za života da je ispunio svoj životni zadatak , a stim da je sa svojom umjetnošću i radom dodirnuo mnogo ljudskih srca .Nestaje dok slika vođen strašću i ljubavlju želi podići svijest ljudi oko sebe ostaviti mir, tako je i sa svojim djelima ostavio trag da voli ljude.
Mnogo je predivnih djela predstavljeno na izložbi ,koju su razgledali prisutni uz zvuke muzike koja je odjekivala velikim galerijskim prostorom koja je priređena „uživo“ za ovaj događaj od vrsnih muzičara.
U ljepotu istaknutih djela će se uvjeriti publika koja može posjetiti izložbu do 7. oktobra 2022 godine.
Piše: Duška REBIĆ